Akademisyen-yazar Prof. Dr. Martha Ann Kırk, Amerika'nın gittiği ülkelerde bomba atarken, hizmet hareketinin dünyanın 140 ülkesinde açtığı okullarda sevgi tohumu attığını, kalıcı barışın ancak eğitimle olabileceğini söyledi.

Dialog Kültür Derneği’nin Denizli’de düzenlediği “Küresel Barış” konulu konferans EGS Kültür Merkezi’nde yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Amerikalı yazar ve akademisyen Prof. Kırk, Kimse Yok Mu Derneği’nin Doğu ve Güneydoğu faaliyetleriyle Türk okullarının dünyanın dört bir köşesinde yaptığı faaliyetler hakkında gözlemlerini ve araştırmalarını anlattı. Kırk, Doğu’da bir zamanlar asker ve PKK arasında sıkışan halka Gülen hareketinin sevgiyle yaklaşarak onlara eğitim ve yardım faaliyetleriyle bir kardeşlik bağı kurduğunu çeşitli örnekler vererek anlattı.

Doğu’ya giden gönüllülerin yanlarında silahı değil sevgilerini yanlarına götürdüğünü belirten Kırk, “Sadece Güneydoğu’ya değil Irak'a da gittim. Buralarda 140 kişi ile mülakat yaptım. Irak halkının kargaşadan dolayı artık ‘keşke petrolümüz olmasaydı’ dedikleri yerde eğitim veren öğretmenlerin en tehlikeli yerlerde bile cesurca eğitim verdiğini gördüm. Kalıcı barış kurmak ancak eğitimle mümkündür. Türk okulları Irak’ta nasıl eğitim verileceğini en iyi şekilde gösterdi.” dedi.

Kırk, Amerika’nın Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerde bomba atarken, Gülen hareketine mensup Türk okullarının dünyanın en zor ve en tehlikeli ülkelerinde bulunduğu yeri birer barış adası haline getirdiğini vurguladı.

Fethullah Gülen’le şahsen hiç tanışıklığı olmadığı bilgisini veren Kırk, “Gülen'i milyonlarca nüfuslu ABD'de çok az kişi tanıyor. Tanıyanlar ise faaliyetlerini olumlu buluyor. Ancak Türkiye’de siyasetten dolayı farklı bakışlar olabiliyor.” diye konuştu. Samuel P. Huntington’un “medeniyetler çatışması” tezine katılmadığını ifade eden Kırk, “Bu ihmalkârlıklar ve cahillikler çatışmasıdır. İslamfobi faaliyetlerini görünce çok üzülüyorum. Çünkü bir çok kişi İslamiyetli tanımıyor. Müslümanları sadece haberlerde ‘şunları öldürdü’ şeklinde çıkan haberlerle tanıyorlar. Ancak üniversite de İslamiyetli ilgili bilgiler verince görüşleri değişiyor.” şeklinde konuştu.

Konferansı Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmud Güngör, İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, Dialog Kültür Derneği Başkanı Alaattin Yavaşlar ve çok sayıda davetli dinledi.