Pamukkale ve Laodikya ören yerlerinin Denizli için büyük önem taşıdığını, işletmesinin de Denizli'de yerel yönetimlerce yapılması gerektiğini belirten Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen, "Bakanlık, 7 Eylül'de düzenleyeceği ilk ihale ile 376 müze ve ören yerinin gişelerini beş yıllığına toplu olarak kiraya verecek. Geçici teminat tutarının 35.7 milyon lira olarak belirlendiği ihalede, muhammen bedel 1 milyar 200 milyon lira olacak. İhaleyi alan şirket, işe 1 Ocak 2017'de başlayacak. Bakanlıktan aldığımız bilgiye göre 376 müze ve ören yeri listesinde de yer alan, bir önceki dönem ihale kapsamında bulunan 154 müze ören yerinin gişe ve turnike sistemleri ile yazılım ve donanım sistemlerinin kullanımı, yeni yükleniciye bırakılacak" dedi.

"İHALEYE TEK BİR KURUM KATILACAK"

Ören yerlerinin geçen yıl cirosunun 357 milyon lira olduğunu, bu yıl turizmde yaşanan olumsuz koşullar da dikkate alındığına geçen yılın cirosunun yakalanmasının mümkün olmadığını belirten Şen, "Bu koşullarda 5 yıllık ihaleye, tek bir firma dışında talep gösterilmeyeceğini bekliyoruz. Bu da ihale sürecine katkı sağlamayacak. Özellikle Pamukkale ve Laodikya ören yerleri ayrı ayrı ihaleye çıkarılırsa yerel yönetimler ihaleye ilgi gösterecektir. Bu sayede rekabet koşulları oluşacak ve bakanlığın ihaleden elde edeceği gelir artacak. Ören yerlerinin işletmesini alan yerel yönetimler kendi yörelerindeki ören yerlerinin tanıtımını daha iyi yapabilmek için farklı çalışmalar yapacaktır. Dernek olarak ihalenin tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Müzeleri geçen yıl 28 milyon kişinin ziyaret ettiğine dikkati çeken Şen, ihale bedelinin altına düşülme olasılığı olduğunu vurguladı. Şen, "Umarız ihale bedeli, görünen tek alıcının kötü geçen 2016 yılı emsal gösterilerek aşağı çekilmez, garanti edilen ciro sabit kalarak verilmez" dedi.

DHA