Denizli’de bir mermer fabrikasında işçiler tarafından kesilen traverten bloğunun içinden yaklaşık 1,5 milyon yaşında olduğu tahmin edilen hayvan kafası fosili çıktı. Denizli’de on yıldan bu yana Kaklık beldesi Ballıkboğazı mevkiinde bulunan traverten ocağından blok olarak çıkarttığı travertenleri işleyerek satan Özçınar Mermer Fabrikasında işçilerin este makinesinde kestiği bloğun içinden fosil çıktı. Son anda fark edilen fosil işçiler tarafından bozulmadan bloktan kesilerek alındı. Daha öncede birçok kereler kestikleri traverten blokları içinden küçük su yengeçlerine ait fosillerin çıktığını belirten Özçınar Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Çınar, “İşçilerimiz tarafından ihracata gitmek üzere 30x60 ebadında este makinesinde kesilen traverten bloğundan fosil çıktı. Fosili son anda fark eden işçilerimiz bozulmadan bloktan keserek fosili çıkarttı. Daha öncede mermer veya traverten keserken küçük yengeç fosillerine rastlıyorduk. Memeli hayvan başı şeklindeki fosilin yaklaşık 1milyon yaşında olduğunu tahmin ediyoruz. Bölgede travertenlerin yaklaşık 14 milyon yılda oluşunu tamamladığını biliyoruz. Böyle birkaç tane daha fosil çıkarsa fabrikamızda kuracağımız küçük bir müzede bunları sergilemek istiyorum.” diye konuştu.

Bölgede insan fosili de çıkmıştı

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk’te, aynı bölgedeki ocaklar da 500 bin yıllık Homo erectus (insan fosili) çıktığını hatırlatarak, “Bölgedeki ocaklardan çıkartılan mermer ve traverten bloklarında bu tür fosiller çıkabiliyor. Ancak birçoğu bloğun kesimi sırasında bozuluyor veya yok oluyor. Oda olarak fosilleri toplayarak açacağımız fosil müzemizde sergilemek istiyoruz. Fosildeki canlının ne olduğunun ve yaşının kesin olarak belirlenmesi için birtakım araştırmalardan geçirilmesi gerekiyor” Diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek’te, ‘Bulunan fosildeki hayvan başı gergedana ait olabilir. Daha öncede bölgede gergedan fosili bulunmuştu. Fosilin yaşının 1 veya 1,5 milyon yıl olabileceğini düşünüyorum’ dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Çınar, firma olarak 10 yıldan buyana bej ve traverten üretimi yaptıklarını yılda ürettikleri 180 bin metre kare traverten ve bejin yüzde 85’ini dünyanın farklı ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi. Çınar, fabrika ve ocakta yaklaşık 250 kişiye de istihdam sağladıklarını sözlerine ekledi.