Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin halkın gereksinimleri ve kentin ileriye dönük ihtiyaçları göz önünde bulundurarak hazırladığı proje ve  aldığı kararla kent merkezinde hizmet veren 150 büyükşehir belediye otobüsü, 763 minibüs ve 1203 servis aracına araç takip izleme ve denetim sistemi kurulacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin aldığı kararla Araç Takip İzleme ve Denetim Sistemi projesinin protokolü Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası , Denizli Servis Araçları İşletmecileri Odası ve firma yetkilileri arasında imzalandı. İmza törenine, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Özsoy ile Ulaşım Dairesi Başkanı Niyazi Türlü, Denetim ve Toplu Taşıma Şube Müdürü Kıvanç Eski, Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Köksal Semerci ve Denizli Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Ahmet Umul katıldı.

Yolcu ve sürücü güvenliği için Acil Durum Butonu
 

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, yeni uygulanacak sistemle toplu taşıma araçlarının nerede olduğunun internetten, akıllı telefon ve tabletler yardımıyla izlenebileceğini, belediye otobüslerinin buradan takip edilerek, araçların ne zaman geleceğinin ve ne kadar mesafede olduğunun görülebileceğini söyledi. Yüksek teknolojiyi Denizli halkıyla her alanda buluşturmaya gayret ettiklerini vurgulayan Başkan Zolan, "Toplu taşıma araçlarımızda meydana gelebilecek kaza, tartışma ve ani sağlık sorunu gibi istenmeyen durumlara karşı araçlarda 2 adet ‘Acil Durum Butonu’ bulunacak. Bu sayede hem yolcularımız hem de sürücülerimiz güvende olacak. Biri yolcu diğeri sürücü tarafına yerleştirilecek acil durum butonuna basıldığı anda alarm merkezine sinyal gidecek ve araç içerisine telefonla bağlanılacak. Acil durum teyidinden sonra olayla ilgili acil müdahale birimi araç mahaline yönlendirilecek" diye konuştu. 




"Taksi ve ilçeler arası ulaşımda da kullanılacak"

Servis araçlarına kurulacak sistemle öğrenci velilerinin çocuklarını da takip edebileceğini dile getiren Başkan Zolan, "Anne ve babalar sisteme internet üzerinden bağlanarak, “Servis evime ne zaman gelecek? Çocuğum okula vardı mı?” gibi sorulara anında yanıt bulabilecek. Temel hedefin sürücü ve yolcu güvenliğini sağlamak, daha konforlu bir şehir yaratarak kentsel ulaşım sorunlarının çözülmesi ve çevrenin korunması açısından toplu ulaşım araçlarının kullanım oranlarını arttırmaktadır” diye konuştu. Başkan Zolan, sistemin ileriki aşamasında taksilerde, ilçeler arası toplu ulaşımda ve özel personel servis araçlarında da kurulacağını ifade ederek, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Denizli Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Ahmet Umul, sistemin yeni eğitim-öğretim yılına kadar tüm servis araçlarına takılacağını belirtirken, Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Köksal Semerci ise, projeye verdiği desteklerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'a teşekkür etti.



Sistemin getireceği yenilikler

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 150 belediye otobüsü, 763 minibüs ve 1203 servis aracına kurulacak Araç Takip İzleme ve Denetim Sistemiyle toplu ulaşım daha güvenli ve kaliteli hale gelecek. Sistem sinyalizasyonla kurulan Denizli Trafik Yönetim Sistemi'ne entegre olarak çalışacak. Proje toplu taşıma sürücülerinin kurallara uymasını sağlayarak online denetim yapılmasını, trafiği rahatlatmayı, yolcu konfor ve güvenliğini sağlamayı, seyahat süresince olabilecek tartışma ve kavgaların önünde geçmeyi ve yaşanabilecek ani sağlık sorunlarına acil müdahale edebilmeyi amaçlıyor. Proje ile vatandaşlar evinden çıkmadan toplu taşıma aracının ne zaman hangi duraktan geçeceği bilgisine akıllı telefon veya tabletlerden görebilecek. 

Toplu taşıma ağı tek bir sistemden yönetilecek

Trafik yoğunluğunun azaltılmasının yanında sürücü ve yolcu güvenliğinin ön planda tutulacağı projede veliler çocuklarının okul servisini geliştirilen mobil uygulama sayesinde izleyecek. Yolcu güvenliğinin yanı sıra Denizli’deki tüm toplu taşıma araçlarının bu sisteme dahil olması ile birlikte toplu taşıma ağı tek bir sistemden yönetilecek.