Denizli CHP Denizli Milletvekili ve CHP Gurup Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, Rusya krizinin ardından Türk Tekstil sektörünün uğradığı zararın araştırılması için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Özellikle Denizlili tekstilcilerin Rusya pazarının kaybedilmesiyle ciddi sıkıntıya girdiğini ifade eden Basmacı, “Rusya Gümrük kapılarından çok sayıda sanayicimizin tekstil mallarının geri döndürüldüğünü biliyoruz. Bu zararın iki ülke arasındaki ilişkilerden çok, Laleli ve Denizli tekstil sektörünü etkiledi. Bir çok firma iflasın eşiğine geldi. İşçi çıkarmalar başladı. Acilen önlem alınmalı. Gümrük kapılarından dönen sanayicimizin zararı karşılanmalıdır.” dedi.

Denizlili firmaların yanında, Güneydoğu’da üretim yapan firmaların ürünlerini, ilimiz üzerinden ihracat yaptığını, dolayısıyla doğu’daki firmaların da terörün yanında, ambargoyla ikinci darbeyi aldığını kaydetti.
Denizlili sanayicilerin Rusya gümrüğünden dönen mal yüklü Tır’lar nedeniyle peşpeşe iflasa sürüklendiğini belirten CHP Denizli Milletvekili ve CHP Gurup Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, “İlimiz sanayicilerinin yanında diğer sektörlerin uğradığı zararların da tesbiti ve çözümü için Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. Denizli’yi ayakta tutan Tekstil sektörüdür. İlimizdeki tekstil işletmelerinden yaklaşık 100 bin kişi  evine ekmek götürmektedir. Denizli Tekstilcilere acilen sahip çıkılmalı, zararları tesbit edilip, telafi edilmelidir. Sanayicimiz kaderine terk edilmemelidir. Hükümet, sanayicimizin uğradığı kayıpları görmezden gelmektedir. Sanayicimizin sorunlarını görmezden gelmek, ileride telafisi olmayan sonuçlar doğuracaktır.   İlimiz tekstil sektöründe   yaşanacak olumsuzlukların tek sorumlusu bu krizi yaşatanlardır. Edindiğimiz bilgilere göre, krizin yaşandığı bir buçuk ay içerisinde yaklaşık 20 Tır malımız geri dönmüştür. Daha fazla mağduriyet yaşamamak için, Hükümet Denizlili sanayiciye acilen sahip çıkmalıdır. Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için verdiğim dilekçeme AKP ve MHP milletvekillerinin de imza koymasını bekliyorum. Dilekçeye atılacak imzalarla da kimin memleketine sahip çıktığı da ortaya çıkacaktır.” diye konuştu.  
CHP Denizli Milletvekili ve CHP Gurup Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı’nın TBMM’ne verdiği Araştırma Komisyonu Kurulmasına ilişkin dilekçesi söyle:


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 24/11/2015 Tarihinde Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesi ile Rusya’nın Türk ürünlerine uyguladığı boykot sonrası Türk tekstilcisi zor anlar yaşamaktadır. Özellikle Denizli’li tekstilciler zor durumda kalmış ve Laleli pazarına ürün gönderilememektedir. Bu sebeplerle Denizli tekstil sektörünün boykot sonrası sorunlarının yerinde tespiti ve çözüm yollarının bulunması için, Anayasanın 98.Maddesi ve Türkiye Büyük Millet Meçlisi İçtüzüğünün 104.ve 105.maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygıyla arz ederiz.23/12/2015

Melike BASMACI
Denizli Milletvekili

Gerekçe:
Türkiye Rusya’dan yılda 25 milyar dolarlık ithalat yaparken, Rusya’da Türkiye’den 5,9 milyar dolar mal almaktadır.Türkiye için Rusya pazarı %2,5 ‘lik ihracat pazarı oluşmaktadır.Rusya bizden ağırlıklı olarak tekstil, tarım ürünleri, otomobil ,makine,teçhizat ve giyim eşyası almaktadır.Denizli İli ihracat yönünden oldukça önemli bir il olup,toplam ihracatının %61,28’i tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden oluşmaktadır. DENİB verilerine göre Ocak-Kasım 2015 aralığında zaten %14,75 oranında tekstil ürünlerinde bir daralma söz konusudur.Ayrıca Denizli’den İstanbul Laleli pazarına çok sayıda firma,esnaf tekstil ürünleri satarak hem ticaret yapmakta,hem de istihdam yaratmaktadır.24/11/2015 Tarihinde Rusya’ya ait savaş uçağının düşürülmesi ile iki ülke ilişkileri sıkıntıya girmiştir.Özellikle tekstil ihracatı yapan firmalar tahsilat yapmakta sıkıntı çekmekte bu sebep ile ihracat firmaları kredilerini ödemekte güçlük yaşamaktadırlar