Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'deki askerlik hizmetlerini yerine getirmiş olmak için ödemeleri gereken 6000 Euro, 1000 Euro'ya düşürülecek.
Tasarıya göre, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, bağlı bulundukları yurt dışı temsilcilikleri aracılığıyla askerlik şubelerine başvurmak suretiyle, 1000 Euro ya da karşılığı kadar yabancı ülke parasını ödemeleri kaydıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Mevcut düzenlemede ödenmesi gereken söz konusu ücret 6000 Euro.

Bu düzenlemeden yararlanacak Türk vatandaşlarında şu şartlar aranacak:
- Yurt dışında doğarak ya da kanuni rüşt yaşına kadar ikamet etme amacıyla yabancı bir ülkeye giderek oturma ya da çalışma izni ile yurt dışında yaşıyor olmak veya kanuni rüşt yaşına kadar Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanmış olmak.
- Başvuru sırasında bulunulan yaşın en az yarısı kadar süre ile yabancı ülkede ikamet etmiş olmak.
- Kanuni rüşt yaşına kadar alınan eğitimin en az 5 yıllık bölümünü yabancı ülkede tamamlamış olmak.
- Başvuru tarihi itibariyle halen yurt dışında yaşıyor olmak.
Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da 1000 Euro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Ancak fazladan yapılmış ödemeler iade edilmeyecek.
Tasarıyla, er ve erbaşlara verilen harçlıklar da artırılacak. Buna göre, er ve erbaşların harçlıklarının hesaplanmasında sırasıyla çavuş, onbaşı ve er için esas alınan 400, 350, 300 gösterge rakamları, 1172, 1040, 910 olarak değişecek.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderilen erbaş ve erlerden, çavuşlar için 800, onbaşılar için 700, erler için 600 esas alınan gösterge rakamları, sırasıyla 2344, 2080, 1820'ye yükseltilecek.
Askeri öğrencilerin harçlıklarının hesaplanmasında, "teğmen rütbesinin birinci kademe brüt aylığı" yerine "2680 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar" esas alınacak.
Tasarı, Değerli Kağıtlar Kanunu'nda da değişiklik yapıyor. Buna göre, nüfus cüzdanı için 8, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı için 15, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 50 lira bedel ödenecek.
Tasarıya göre, 31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan "Öğretim üyeleri için öngörülen emeklilik yaşı, devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72 yaşını doldurulduğu tarihtir" uygulaması, "yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar" uzatılacak.
Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre ise elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının yükümlülükleri arasında şunlar bulunacak:
- Nitelikli sertifika verdiği kişilerin kimliğini resmi belgelere göre ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı yoluyla, karta erişim parolası ya da şifresiyle biyometrik doğrulama yönteminin birlikte kullanılması suretiyle güvenilir biçimde tespit etmek,
- Kanunlarda öngörülen sınırlamalar saklı kalmak üzere, sertifikanın kullanımına ilişkin özellikler, uyuşmazlıkların çözüm yolları ile ilgili şartlar ve güvenli elektronik imzanın elle atılan imza ile eşdeğer olduğu hakkında sertifika talep eden kişiyi, sertifikanın tesliminden önce yazılı olarak bilgilendirmek,
- Sertifikada bulunan imza doğrulama verisine karşılık gelen imza oluşturma verisini başkasına kullandırmaması konusunda sertifika sahibini bilgilendirmek.