Denizli, Muğla karayolu üzerinde Tavas'a 1 km uzaklıkta anayol kenarında bulunan son sarnıçlardan birisi de zamana karşı direnmekten adeta yorgun.  Zaman içinde dış etkenlerin yarattığı zararlara karşı direnemeyen sarnıç ayakta kalmak için savaş veriyor. Tavas Kaymakamlığı’nın girişimleri ile sarnıç bakıma alınarak ayakta tutulacak.
Kanuni Sultan Süleyman'ın 1520 yılında yaptırdığı ve içinde Tavas ilçemizin de bulunduğu ege bölgesindeki su sarnıçları birer birer yok oluyor. Denizli-Tavas arasındaki eski yoldaki Akyar Sarnıcı ise tamamen yıkılarak harabe oldu. Muğla yolu üzerindeki sarnıç ise yetkililerin ilgisizliğine rağmen ısrarla ayakta kalmaya çalışıyor. Mimar Sinan tarafından inşa edilen 500 yıllık sarnıçlar, Muğla'da ıssız dağ başlarında, yol kenarlarında ve ova diplerinde, yıllarca susuzların sığınağı oldu. Fethiye'den Bafa gölüne, Bodrum'dan Denizli-Tavas'a kadar uzanan bir coğrafyada yaygın olan sarnıçlar, adeta bu bölgenin mührü gibi.

Kitabeler dikkat çekici

Bodrum yolu üzerindeki Sıralık mevkiinde bulunan ve Miladi 1766 yılında inşa edildiği görülen bu sarnıçtaki yazılı kitabede şu ifadelere yer veriliyor: "Hasbüna'llah ve ni'me'l-vekil Ni'me'l-Mevla ve Ni'me'n-Nasir. Sahibü'l-Hayrat Ve'l-Hasenat El- Hacc Abdullah el-Muğlavi Sene 1180 (Miladi 1766)"

Sarnıçlar ile ilgili araştırmalar yapan Muğla Sıktı Koçman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, sarnıçların, Muğla'ya, Kanuni'nin bir hediyesi olduğunu söylüyor. Kanuni'nin Rodos seferi öncesi ordunun su ihtiyacını karşılamak amacıyla bu sarnıçların yol güzergahı boyunca yapıldığını anlatan Namık Açıkgöz, "Kanuni 1522 yılının haziran ayı başında, Rodos'u fethetmek üzere İstanbul'dan yola çıkarak, 24 Temmuz 1522 günü Muğla'ya gelmiş ve karargahını kurmuştur. İki gün sonra, 26 Temmuz günü Marmaris'e ulaşan Kanuni ve ordusu, Muğla'da su ihtiyaçlarını bu sarnıçlardan karşılamıştır." diyor.