Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Kirişhane mahallesinde bulunan tabakhane bölgesinin turizm merkezi olacağını söyledi. Bölgede bulunan eski tabakhane işleme binalarının aslına uygun olarak restore edilerek, bölgeye, içkili mekânlar, kafeler ve Denizli işi ürünlerin satışının yapılacağı yerler yapılacağını söyledi. Kaklık Bölgesi’ndeki Deri Organize Sanayi Bölgesine taşınma işlemleri devam eden Kirişhane Mahallesi’ndeki tabakhane bölgesine Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ın ev sahipliğinde Denizli Danışma Kurulu üyeleri inceleme gezisine katıldı. İnşaatı devam eden yeni terminal binasının da gezildiği inceleme gezisine Vali Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Bilal Uçar, Denizli İhracatçılar Birliği ve Denizli Platformu Başkanı Süleyman Kocasert, oda başkanları ve sivil toplum örgütleri başkanları katıldı. Tabakhane Bölgesi Rehabilitasyon Projesi’nin tanıtımının yapıldığı toplantıda Belediye Başkanı Zolan, “Burası 50 yıl önce tabak ve derilerin işlendiği Denizli’nin ilk sanayi sektörünün olduğu yer. Bugün şehrin ortasında kaldı. Sektör itibarıyla çevreye kirliliği ve güvenliği anlamında çok olumsuzluklar getirmekteydi. Islah organize sanayi bölgemiz yapılmasıyla bu tabak bölgesinde çalışan tüm tezgâhlarımız oraya taşınıyor. Bu işletmeler artık burada olmayacak ama buradaki yapıların özelliği var. Ayrı bir mimarisi var. Şehircilik anlamında güzellikler var bu güzellikleri koruyarak gelecek neslimize aktarmalıyız. Sanayicinin izlerini bırakmak istiyoruz. Denizlinin geleceği yol haritası anlamında burası turizm anlamında özentili bir noktaydı. Burada çeşitli çalışmalar yaptık. Burada mal sahiplerini serbest bırakıyoruz. Projemizi onlara sunduk. Mal sahipleri isterse yıkıp eski mimarisi şeklinde yapabilirler. Ana hatlarla ilgili dış cephesi değiştirilmeyecek özellikle birkaç binanın ama iç fonksiyonlarını istedikleri gibi düzenleyebilecekler” dedi.

Terminal binasının yüzde 43’ü bitti

Danışma Kurulu üyeleri ve oda başkanları daha sonra inşaat çalışması devam eden yeni terminal binasında inceleme yaptı. Terminal binasının projesinin dört yılda hazırlandığını Mart 2012’de temeli atılan projenin yüzde 43’ünün tamamlandığını belirten Başkan Zolan, “Yeni terminal binamız 100 bin metre kare üzerine inşa ediliyor. Bu özelliği ile terminal binamız Denizli tarihinin en büyük yapısı olacak. Terminal inşaatının ağır ve zor kısmı bitti. Temmuz, Ağustos aylarında inşaatın bitirilmesini eylül ayında da halkımızın hizmetine sunulmasını hedefledik. İnşaat çalışmamızın yüzde 43’lük bölümü gerçekleşti. Türkiye’ye örnek projemizin üzeri park ve yeşil alan olacak. Yer altındaki terminal binamıza giriş çıkış yapan araçlar birbirini görmeyecek. 700 araç kapasiteli otoparkımızda projemizde yer alıyor. Tamamlandığında inşaatımız Denizlimizin en güçlü yapısı olacak. Gelecek 50 -100 yıl ihtiyaçlarımıza cevap verecek” dedi.

Danışma kurulu yerini belirledi

Yapılacak yeni terminal binasının yerinin danışma kurulu üyeleri tarafından belinlendiğini hatırlatan AK Parti Milletvekili Zeybekci’de, “Burada eski bir otobüs terminali vardı. Kentimize yakışmayan bu terminal binasının yakılıp yerine yenisinin yapılmasına karar verdik. Yeni binanın yerinin tespitini de danışma kurulumuza belirledik. Eski garajın yerine yenisinin yapılmasına karar verildi. İnşaatı başladı. Yakında da tamamlanacak. Denizli’ye yakışır bir terminal binasına kavuşacağız” diye konuştu. Denizli’de kent merkezinin korunarak, merkezin etrafında yeni yerleşim yerleri açan sistemin uygulandığını belirten Vali Demir’de, “Yeni terminalin tren garıyla karşı karşıya olması önemli. Bu büyüklükte binanın bu kadar kısa sürede tamamlanması belediye tarihine geçebilecek bir çalışma. GEKA olarak şu anda son üç katını kalkınma ajansı olarak alma kararı aldık. Bu merkezi alanda 11 katlı bir bina ile Denizli’nin her tarafından görülecek iş merkezleri olacak.” diye konuştu. İnceleme gezisinin ardından danışma kurulu üyelerine belediye meclis salonunda Kentsel Strateji Tasarımcısı Faruk Göksu tarafından sinevizyon eşliğinde tabakhane bölgesi ile ilgili sunum yapıldı.