Denizli'de Hüsam Aşık isimli vatandaşa, çiftliğinde Suriyeli aileyi 15 gün ikamet ettirdiği için kaçak işçi çalıştırmaktan 10 bin lira idari para cezası kesildi. Hüsam Aşık, "Devlet, Suriyeliler için 'ensar-muhacir kardeşliği kurulsun' diyor. 10 bin lira ceza kesilirse, bu kardeşlik nasıl kurulacak." dedi.

Çal'ın Süller Mahallesi'nde besihane açan Hüsam Aşık, Türkiye'ye zorunlu göç eden Suriyeli ailelerden birinin elinden tutmak için Şanlıurfa'dan bir aileyi ilçeye getirerek, çiftliğindeki eve yerleştirdi. 15 gün aileyi misafir eden Aşık, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Evli, iki çocuğu olan bir aile geldi. Ben, 'İşi öğrenince bin lira maaş vereyim.' dedim. Oturduğum eve yerleştirdim. 15 gün kadar kaldı. Bazı şeyleri öğrenmeye başladı. Çok zor şartlarda kalmış. Durumlarına acıdım, hem yardımcı olayım hem de çalışsın diye düşündüm. Aradan 15 gün geçince jandarma ekibi gelerek, karakola götürdü. Karakolda 4,5 saat kaldıktan sonra bir asker vasıtasıyla yarı İngilizce yarı Arapça kelimelerle bir ifade tutanağı tuttular. Bize, 'Bunların biletini alıp şehirden çıkarın, biletin de fotokopisini getirin, gönderildiğini belgeleyin.' dediler. Biz de öyle yaptık, iş bitti biliyorduk, ancak 20 gün sonra 2 bin 120 lira para idari para cezası geldi. Ardından Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir müfettiş, 5 yıldızlı bir otele çağırarak, tutanak tuttu. Bundan 30 gün sonra da yabancı işçi çalıştırdığımız iddiasıyla 7 bin 612 para cezası geldi. Devletle uğraşmak doğru değil, diye bunları ödedik. Bizim tepkimiz, devlet yetkilileri bugün, 'Suriyelilere sahip çıkın.' diyor. Sahip çıkınca da böyle ceza kesiyor."

Ensar muhacir anlayışıyla sahip çıkılırsa ileriye dönük uyumun sağlanabileceğini dile getiren Aşık, "Devlet hem bunu teşvik ediyor hem de kumpasa getirir gibi, 15 gün evimizde yardımcı olmak için misafir ettiğimiz kişi için para cezası kesiyor. Bu Suriyelilere hangi gözle bakalım?" dedi. Vatansızlığın fakirlik ve hastalığa benzemediğini vurgulayan Aşık, "Yurtdışında kaldığım için bunu biliyorum. Yardım maksadıyla getirilmiş olan insanlardan 15 günde 10 bin lira ceza kesilirse ensar muhacir ilişkisi nasıl kurulacak? Devlet kamplarda 200 bin civarında insan tutuyor, 1 milyonu dışarıda geziyor. Bunlardan çalışan da mağdur, çalışmayan da mağdur. Devletin, bu insanlara yardımcı olduğumuz için daha bizi desteklemesi gerekmez mi?" diye konuştu.