İSTANBUL (CİHAN)- Suriye’de yaşanan iç çatışmalarda hayatını kaybeden siviller için Fatih Camii’nde gıyabi cenaze namazı kılındı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve Suriye Halkı ile Dayanışma Platformu’nun organize ettiği programda, cenaze namazının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve yönetimi protesto edildi. Çoğunluğu Türkiye’de yaşayan Suriyelilerden oluşan göstericiler, rejime karşı mücadele eden halkın yanında oldukları mesajı verdi.
Suriye’de 15 Mart’tan bu yana devam eden çatışmalar ve halka yönelik yapılan saldırılar protesto edildi. Fatih Camii’nde Cuma namazı sonrasında toplanan ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 kişilik bir grup, yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden siviller için gıyabı cenaze namazı kıldı.
Namazın ardından çeşitli pankart ve dövizler açan eylemciler, Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı protesto etti. Suriye Halkı ile Dayanışma Platformu’nun düzenlediği protesto gösterisine katılanlar, ‘Esad Suriye’den defol’ şeklinde slogan attı. Platform sözcüsü Alptekin Hocaoğlu yaptığı açıklamada, “Esad rejimi 15 Mart’tan bu yana Suriye’yi bir kaosa sürüklemeye çalışmaktadır. Halk baskıcı rejime rağmen ülkesine sahip çıktı. Halk başından beri belirlediği 3 kırımızı çizgiye; ırk, din, mezhep ayrımcılığına karşı olduğunu beyan etti. 3 binden fazla şehit veren halk, Esad’a karşı diz çökmeyecektir.” dedi.
Suriye’de yaşanan çatışmalarda yaralandıktan sonra Türkiye’ye geldiği belirtilen Daara kenti Musa Bin Nuasyr Camii imamı Muti El Batın da Suriye rejiminin kan dökmeye devam ettiğini belirtti. Batın, “150 gündür Suriye halkı Allah’tan başka kimseden yardım ve medet ummadan mücadele etmeye devam etmektedir. En son ferdine kadar mücadeleye devam edecektir.” dedi. Konuşmaların ardından Arapça ve Türkçe marşlar okuyup slogan atan grup olaysız şekilde dağıldı.


CİHAN