Milyonlarca vatandaş için rahatsızlık haline gelen izinsiz şirketlerin gönderdiği SMS ve e-posta gönderimleri yasaklanıyor. Yasayla geçtiğimiz kasım ayında itibaren şirketlere geçiş süreci tanınmıştı. Bu süreç 1 Mayıs'ta sona eriyor.
ARTIK YASAK

Bu tarihten itibaren tüketicinin onayı alınmadan ticari amaçlı kısa mesaj veya elektronik posta gönderimi yapılamayacak. Yasal düzenleme kapsamında milyonlarca tüketici internet ve cep telefonu üzerinden reklam bombardımanına tutulamayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliğinin yayınlanmasıyla birlikte cezai yaptırım süreci başlayacak. Bakanlık bürokratları alt yapı sürecini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile birlikte hazırlıyor.

50 BİN LİRA CEZA

Edinilen bilgilere göre yeni dönemde tüm iletiler belirli bir kurala bağlanacak. Herhangi bir işletme kısa mesaj veya elektronik posta gönderdiğinde müşteriye ileti alıp almama isteğini de soracak. Onay almadan mesaj ve ileti gönderenlere ise bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

TOPLU GÖNDERİMDE MİKTAR KATLANACAK

İzinsiz iletilerin birden fazla kişiye gönderilmesi halinde ise ceza miktarı 10 katına kadar artırılabilecek. Tüketiciye Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden gönderilen ticari içerikli mesajlar da takip edilecek.

NUMARA TİCARETİ YAPANLAR VAR

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Yönelik Kanuna ilişkin yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte firmalara milyonlarca tüketicinin verilerini satan aracılar da iş yapmakta zorlanacak. Yönetmelik çerçevesinde müşterinin izni olmadan veri satışı yapanların sayısının azalması bekleniyor.