Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, ünlü futbolcu ve teknik direktörlerin sigortalarının tavan seviyesine geldiğini vurguladı.
Cevdet Ceylan, Denizli Ticaret Odası(DTO)’nda ’Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları’ konulu bir konferans verdi. Konferansa Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ünal, SGK Denizli İl Müdürü Ahmet Kurt, Denizli SMMM Odası Başkanı Necdet Yılmaz ve çok sayıda muhasebeci katıldı.

Toplantıda konuşan Genel Müdür Ceylan, Türkiye’de halen 49-50 yaşında emekli olma imkânı olduğunu dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir emeklilik yaşının olmadığını ifade etti. SGK reformunun 30 yıldır Türkiye’de gündemde olduğunu dile getiren Ceylan, “Her hükümetin programındaydı. Fakat bir türlü hayata geçirilemiyordu. Hayata geçirildi. 3 tane büyük yapılandırma gerçekleştirildi. Bürokrasinin azaltılması yönünde büyük çalışmalar yapıldı. Sağlık karneleri kaldırıldı. Sağlığa erişim çok kolaylaştı. İnternet üzerinden verilen hizmetlerin niteliği ve sayısı arttırıldı.” dedi.

Eskiden SSK-Bağ-Kur deyince insanların kafasında köhne yıkık dökük binalarla hatırlandığını vurgulayan Ceylan, “ SGK bu imajı yıkmak için Bakanlığımız nezdinde harekete geçildi. Modern binalarda hizmet vermeye başladık. 39 il müdürlüğü 413’de sosyal güvenlik merkezini yeni konsepte göre halkımızın hizmetine sunduk. Kurum olarak memnuiyeti ölçmek için bağımsız bir şirkete araştırma yaptırdık. Yüzde 74 oranında memnuniyet olduğunu gördük. Bu sevindirici ama yeterli değil.” diye konuştu.

SGK’da yapılan reformun ardından pirim gelirlerinin giderleri karşılama oranı yüzde 73 ulaştığını anlatan Ceylan, “Kurumumuz genel bütçenin yaklaşık yüzde 50’sine sahip. 2012’de 105 milyarı emekli aylıklarına harcandı. 44 milyarı da sağlık giderlerine harcandı. Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) göre açığımız fazla değil ancak genç nüfusumuzu çok iyi kullanamıyoruz. Belki-20 30 yıl sonra genç nüfusumuz o kadar da olmayacak. Çok ciddi bir yaşlı nüfus problemiyle karşılaşacağız. Genç nüfusumuza rağmen açığımız Avrupa ülkelerine göre yakın bir noktada.” şeklinde konuştu.

YILLARCA MİLYONLAR KAZANAN FUTBOLCU VE TEKNİK DİREKTÖRLER ASGARİ ÜCRETLİ GÖSTERİLMİŞ

Kayıt dışı istihdamla ilgili ciddi mücadelelerinin olduğunu vurgulayan Ceylan,şunları kaydetti:

“Reformdan sonra 1 milyon 231 bin kişiyi sigorta altına aldık. 80 bin 500 işyerini kayıt altına aldık. Sahte sigortalı ise 13 bin 700 kişiyi de sahte sigortalı olarak tespit ettik. Kayıt dışı istihdam 2007’de yüzde 45’lerden 2012 mart ayında yüzde 37.5’lara düşmüş durumda. Her 1 puanlık kayıt dışı 650 milyonluk gelir kaybına denk geliyor. Kayıt dışı istihdamı ortadan kaldırdığımız durumda SGK’nın herhangi bir açığı kalmıyor. Dolayısıyla en önemli sorunlarımızdan birisi kayıt dışı istihdamdır. Bir doktorun, mühendisin asgari ücretle çalıştığını kimse izah edemez. Bunun kabul edilebilir tarafı da yok. Hepimizin yakından tanıdığı çok ünlü futbolcular, ünlü teknik direktörler hepsi asgari ücretten bildiriliyordu. ‘Nasıl olsa kimse sormuyor, araştırmıyor’ diyorlardı. Genel müdürümüz spor kulüplerinin temsilcilerini topladı. Güzellikle ‘bu futbolcu ve teknik direktörleri bu ücretlerle bildiremezsiniz, siz kendiniz düzeltmezseniz biz denetimle bu işi çözeceğiz, para cezasıyla karşı karşıya kalacaksınız’ dedi. Onlarda duyarlı davrandılar 1. Lig kulüplerinin tamamında tavan seviyesine gelmiş durumda.”