Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 700 bin emeklinin maaşından yapılan dernek kesintisiyle ilgili Danıştay’ın kararını hiçe sayıyor. En üst karar organı olan İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, emeklinin yazılı muvafakatı alınmaksızın maaşından kesinti yapılamayacağına hükmetmesine rağmen, SGK 6 aydır kararı uygulamıyor. ‘Taksitli kömür satışı’ yapacağız vaadiyle üye yapılan emeklilerin maaşından haberi olmadan 18 TL kesiliyor. Türkiye Emekliler Derneği ile Tüm Emekliler Derneği için yapılan toplam kesinti yıllık 15 milyon lirayı buluyor.
Emekli maaşlarından iki dernek için yapılan kesintiden aslan payını Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) alıyor. Derneğin Başkanı Kazım Ergün aynı zamanda SGK yönetim kurulu üyesi. Çok sayıda emekli derneği, bu sebeple kendilerinden esirgenen emekli aidatlarının TÜED’e aktarıldığını iddia ediyor. Yargı kararlarına ve müfettiş raporlarına rağmen SGK’nın, yönetim kurulu üyesinin başında bulunduğu derneğe milyonlar aktarması, menfaat ilişkisi mi var sorusunu gündeme taşıyor. Dernek üyesi gösterilen emeklilerin maaşından 18 TL kesinti yapılıyor. Ancak emekliler kendilerine maaş bordrosu verilmediği için yapılan kesintiden habersiz. Birçoğu ilaç ya da muayene farkı kesildiğini düşünüyor. Kesintilerin yaklaşık 600 bini TÜED, 100 bin kadarı da Tüm Emekliler Derneği adına yapılıyor. Bu yolla dernekler tarafından ‘taksitli kömür satışı’ yapacağız diye yazı imzalatılarak üye yapılan pek çok emekli, yıllardan beri aidat ödüyor.

Emekli maaşlarından dernek için yapılan kesinti, diğer dernekler tarafından yargıya taşındı. Danıştay Onuncu Dairesi, taksitli kömür satışına imkan veren 2005 tarihli SSK Yönetim Kurulu kararını iptal etti. Kararda emekli maaşları mülkiyet hakkı kapsamında yer aldı ve kişinin yazılı izni olmadan kesinti yapılamayacağı hükme bağlandı. Taksitli kömür satışına izin veren yönetim kurulu kararının emeklinin maaşından izinsiz kesinti yapılmasına yol açtığı belirtildi. Danıştay Onuncu Daire’nin bu kararına, emekliden yana tavır alması gereken SGK itiraz etti. Kurumun itirazı sonucu konu Danıştay’ın en üst karar organı olan İdari Dava Daireleri Kurulu’nun önüne geldi. Kurul, Onuncu Daire’nin verdiği kararı yerinde bularak SGK’nın itirazını reddetti. Böylece yargı süreci tamamlanarak taksitli kömür satışı yoluyla emeklinin maaşından kesinti yapılması son buldu. Ancak SGK’nın kararı uygulamaması sebebiyle yüz binlerce emeklinin maaşından yapılan kesinti sürüyor.