Bir zamanların popüler mesleklerinden biri olarak kabul edilen, şimdilerde yok olmaya yüz tutmuş semercilik mesleği, Ödemiş’te sadece bir semer ustası tarafından devam ettiriliyor.
30 yıl öncesine kadar yaklaşık 25 semer ustasının olduğunu söyleyen 73 yaşındaki semerci Nizami Semerci, ilerleyen yaşına rağmen mesleğine sımsıkı sarılıyor.
Huzurevi karşısındaki yarım asırlık dükkanında semer imalatı ve tamiratı yapan usta, “Ben bu işi babamdan öğrendim. O da babasından öğrenmiş, dükkanımız tarihi Yıldız Çarşısı’ndaydı babama yardım ederdim. 8 yaşımdan beri ben, bu emek isteyen mesleğin içerisindeyim. Askerden geldiğimde de kendi dükkanımı açtım. O dönemlerde ödemişte 25’e yakın semerci vardı, şimdi ise bir ben varım. Taşıtlar çoğalınca mesleğim yok olmaya yüz tuttu. ” dedi.
“ÜÇ TEKERLEKLİ MOTORLAR ÇIKTIĞINDAN BERİ SEMERCİLİK YOK OLDU”
20 yıl önceki yoğunluğun şimdi olmadığını ifade eden Semerci “ 20 yıl önce dükkanım semerle doluydu, 3 tekerlekli motorlar çıktı çıkalı işim giderek azaldı, eşek değil artık benzin yoruluyor. Benden sonra da bu işi yapacak olan biri yok benim ardımdan soyadımı barındıran baba mesleğim kaybolup gidecek. Daha çok Bayındır’ın, Turgutlu’nun dağ köylerine tamirat için gidiyorum.” diyerek mesleğinin artık pek fazla ilgi görmediğini belirtti. Bu meslek sayesinde iki kızını okutup öğretmen yaptığını da sözlerine ekledi.