Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci anketle ilgili olarak, "Ankete katılan sanayicilerin yüzde 40’ından fazlası 2014’te üretim, iç-dış satış ile yeni siparişlerinin arttığını belirtiyor. Bu oran geçen yıl üçte ikiye kadar yükselmişti. 2015 yılı beklentileri daha olumsuz. Ankete katılanların sadece üçte biri 2015 yılında üretim, iç-dış satışlar ve yeni siparişlerinin artmasını bekliyor. Kablo, bakır tel sektöründe her iki sanayiciden biri 2014 yılında dış satışlarının azaldığını belirtiyor. Geçen yıllara göre yüksek olan bu oran, kablocularımızın önemli hedef pazarı olan Irak ve Suriye’de son dönemde yaşanan karışıklıkların bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. 2015 yılı dış satış beklentileri bakımından en olumsuz tabloyu tekstil ve konfeksiyon sektörü çiziyor. Rusya pazarında yaşanan karışıklıklar ve Euro bölgesindeki zayıflama, tekstilcilerimiz arasında 2015’te dış satışlarının azalmasını bekleyenleri yüzde 44’e kadar çıkarmış durumda."

KARLILIK AZALDI
Karlılığın 2014’te azaldığını kaydeden Keçeci, 2014’te karlılığının arttığını belirtenlerin oranının yüzde 21, karlılığının aynı kaldığını söyleyenlerin oranının yüzde 33 olduğunu ifade etti. Keçeci, 2013’te bu oranların sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 32 olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Ankete katılan sanayiciler arasında kar marjları azaldı ya da zarar ettim diyenler 2013 yılında yüzde 32 düzeylerinde iken 2014’te yüzde 45’e ulaşmış durumda. Diğer taraftan karlılık bakımından sektörel farklılık yine göze çarpıyor. Mermer ve madencilik sektöründe ankete katılan sanayiciler istisnasız ‘zarar etmedik’ derken, karlılığının arttığını belirtenlerin oranı yüzde 28. Kablo bakır tel sektöründe tersine kâr marjlarım azaldı ya da zarar ettim diyenler yüzde 67’yi buluyor. DSO üyelerinin zaman zaman yakındığı bir konu olan bankaların kredi kapatma çağrısının, son bir yılda yüzde 4 ve kredi teminatını yükseltme uyarısı alanlarınsa yüzde 9 düzeyinde gerçekleştiği belirtiliyor. 2014’te kredilerini yenileyenlerin oranı, önceki yıla göre 1 puan civarında bir azalışla yüzde 44 seviyelerinde. Kredi yenileyenler için vadenin büyük ölçüde değişmediği anlaşılıyor. Kredi miktarı artanlar 2013’e göre 7 puanlık bir artışla yüzde 40’a ulaşıyor." 

SANAYİCİLER 2015 YILININ YATIRIMLAR AÇISINDAN UMUT VAAT ETMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Yatırımlar açısından 2015 yılının umut vaat etmediğini ifade eden Keçeci, sözlerine şöyle devam etti:
"Ankete yanıt verenlerin yüzde 40’ı, 2014’te yatırım yapmadığını açıklıyor. Bu oran geçen seneye göre 7 puanlık yükseliş gösteriyor. Diğer yandan yeni yatırıma gidenlerin oranı yalnızca yüzde 20. Modernizasyon yüzde 32’lik oran ile en büyük sabit sermaye yatırımı olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte 2015 yılı yatırımlar bakımından oldukça kötümser. Denizlili sanayicilerin yüzde 20’si yurt içinde yatırım yapmayı düşünüyor. Bu oranın 2013’teki yüzde 28 ve 2012’deki yüzde 45 seviyelerinden gerilediği düşünülürse, sanayicinin yatırım iştahının her geçen yıl önemli derecede düştüğü anlaşılıyor. Denizlili sanayiciler, 2015’te yüzde 18,5 ile verimliliği artırma, yüzde 18 ile pazarlamaya yoğunlaşma, yüzde 16 ile teknoloji yenilemeye ağırlık vermeyi planlıyor. Mevcut işi dışında farklı bir iş koluna 2015’te yatırım yapmayı düşünenlerin oranı sadece yüzde 23. Bu girişimcilerin yatırım planladığı sektörler arasında ‘inşaat-konut’ ve ‘makine’ alanları yüzde 6’lık oranları ile birinci sırayı paylaşıyor. Genel görünüm anketine katılan Denizlili sanayicilerin yüzde 69’u kadın istihdamının azalacağını düşünüyor. Ankete yanıt veren Denizlili sanayicilerin yüzde 88’i nitelikli eleman/ara eleman yetiştirme konusunda kamu ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının yetersiz olduğunu savunuyor."
Müjdat Keçeci, son olarak sınır komşularındaki karışıklığı ihracatını etkileyeceğini belirterek, sanayicileri yıl sonu büyümenin yüzde 3 olarak gerçekleşeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.