Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, il genelinde 140 bin hektarda yapılan hububat ekiminin yüzde 80 oranında hasadının yapıldığını arpa, buğday sapının bu yılda çok değerli olduğunu söyledi. Hasadın devam ettiği bazı ilçelerde biçerdöver sahiplerinin kestikleri arpa ve buğdaydan para almayıp, sapı üreticiden almak için üzerine para bile verdiğini anlatan Başkan Gemici, “Denizli’de hayvancılık geliştikçe saman talebi de artıyor. Geçen yıl yaşanan kuraklıktan ötürü ülkemize saman ithalatı bile yapılmıştı. Bu yılda hayvan üreticileri aynı sorunla karşılaşmamak için hasat yapılan arpa ve buğdayların saplarını almaya başladı. Böyle olunca da saman balyaları çok değerlendi. 18-20 kilogram ağırlığında olan bir saman balyası hasadın başladığı ilk günlerde 6-6.5 liradan satılırken şimdi 8 liraya kadar yükseldi. Geçen yıl bir balya sap 12-15 lira arasına kadar çıktı. Kışın ise bu rakam 20 lirayı gördü. Bu yüzden hasat yapan biçerdöver sahipleri tarla sahiplerinden emeklerinin karşılığını almak yerine üzerine para verip sapları satın alıyor. Bu da dekarda üreticimizin ortalama cebine 180 lira sap parası girmesine neden oluyor” dedi.
Hububat fiyatı iyi
İl genelinde 90 bin hektar alanda buğday, 50 bin hektar alanda ise arpa ekiminin yapıldığını verim aralığının kıraç alanlarda dekar başına 350-390 kilogram, sulak alanlarda ise 700 kilogram olduğunu hatırlatan Gemici, “Kıraç alanlarda ekmeklik yarı sert buğdayda üretimimiz dekar başına 400 kilogramdan aşağıya düşmüyordu. Ancak nisan mayıs aylarında esen samyeli rüzgarı buğday ve arpanın çiçeklenme döneminde zarar görmesine neden oldu. Bu zararda verim kaybı olarak karşımıza çıktı. Sulak alanlarda ise bu rakam ortalama olarak 600 kilogramı buluyor. İyi yerlerde 700 kilogram verim alınan bölgelerimiz var. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 1. Kalite ekmeklik buğdayın kilogram fiyatını 72 kuruş olarak açıkladı. Bu rakam çiftçilere kesintilerle birlikte 68 kuruş olarak ödenecek. Çiftçilerimiz teşviklerle ve primlerle arpa ve buğdaydan para kazanacaklar” dedi.
Dekar başına saptan 180 lira kazancı
Geçen yıl olduğu gibi bu yılda tane kadar hasat yapılan saplarında çok değerli olduğunu ifade eden Gemici, “İl genelinde hasadın 10 Temmuz itibariyle tamamlanmasını bekliyoruz. Bu sene yılın yağışlı geçmesi ekinlerde rahatlık oluşturdu, verim ve sap kalitesi de çok yüksek. Sulak alanlarda 1 dekardan 30 balya sap çıkarılıyor. Kurak ve sulak alanların ortalaması alındığında ise 400 kilogram sap çıkıyor. Bu durum çiftçiye dekarda üründen hariç 180 lira gibi bir getiri sağlıyor. Geçen yıl yapılan saman ithalatının bu yıl tekrarlanmayacağını düşünüyorum” diye konuştu