Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde CHP'li belediye tarafından ormanlık alana atılan çöpler, çevre sakinleri tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Kendilerine "Akyaka Yerel Yönetim Platformu" adını veren ve aralarında yabancıların da bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup, ellerinde çöplerle yürüdü. "Sakin şehir" unvanlı turistik beldenin Belediye Başkanı Ahmet Çalca'nın da kendisini protesto eden grupla birlikte yürümesi ise dikkat çekti.

Orman içine çöp dökülerek çevre katliamı yapıldığını belirten platform üyeleri, belde girişinden belediyenin önüne kadar gitti. İngilizce ve Türkçe, "Akyaka Çöpyaka Olmasın" yazılı dövizler açtılar. Sık sık slogan atarak çöplerin bir an önce toplanmasını isteyen grup, çöpleri belediye önüne koydu. Platform sözcüsü Alpaslan Aydın, yaptığı açıklamada beldelerinin sakin şehir olmasını, Akyaka halkının büyük bir çoğunluğunun referandumda kabul ettiğini hatırlatarak, "Ne zaman ki yavaş kent hedefine erişmek için yeni bir kent kültürü yaratılması için mücadele verenlerle kent kültürünü pazarlanabilir bir meta olarak görenler arasında ayrışma başladı, kent konseyi belediyenin bir uzantısı, göstermelik ve işlevsiz hale getirildi. Sakin kent. SOS vermeye başladı." dedi. Aydın, belediye tarafından gizlice yapılan bir uygulamanın ortaya çıktığını savunarak, "Akyaka Belediyesi, kale arkasına yol yapma gerekçesi altında orman içinde bir vadiyi, çöp ve molozla dolduruyor. Bireysel uyarı ve dilekçelere aldırış etmeden, gelecekte olası bir yangını tetikleyeceğini bile bile üzerini toprakla örtüyor. Akyaka'nın yanıbaşında, orman içinde yürütülen bu katliam geri dönülmez bir noktaya ulaşmadan acil müdahale gerekiyor. Buradan yerel yönetimi son kez uyarıyoruz, orman içinde türlü gerekçelerle katliama ve yeni yol açma girişimlerine son verilmelidir. Aksi halde tüm hukuksal yol ve yöntemleri kullanmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Eyleme katılarak sloganları alkışlayan Başkan Çalca ise sivil toplum kuruluşlarının tepkisini ortaya koyduğunu söyledi. Çalca, "Herkesin, düşüncesini özgürce ifade etme hakkı var; haklı veya haksız. Ben de belediye başkanı olarak her ne kadar çöplerin o alana atılmasına vesile olan birisi olsam da bu eyleme destek verdim. Beldemize günübirlik ziyaretçiler geliyor. 3 bin nüfuslu belde, bir günde 15 bin nüfusa çıkıyor. Bunların bıraktığı çöp ve atıkları temizlemek için maddi kaynaklarımız yeterli değil." diyerek kendini savundu.