KAYSERİ (CİHAN)- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son 3 yılda yapılan düzenlemelerle sezaryenle doğum oranlarını yüzde 26’dan yüzde 23’e indirdiklerini açıkladı. Daha önceki yıllarda Türkiye’nin sezaryenle doğum oranları en yüksek ülkelerin başında geldiğini belirten Akdağ, sezaryen ile doğum yaptırılmak istenmesini kişilerin sorgulaması gerektiğini söyledi.
    Sağlık Bakanı Akdağ ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, icracı bakanlıklarla ilgili konuları yerinde ilk koordinasyon toplantısı yapmak üzere bugün Kayseri’ye geldi.
    Akdağ ve Yıldız, Vali Mevlüt Bilici ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut ve diğer il protokolü tarafından karşılandı. Her iki bakan daha sonra Bilici’yi makamında ziyaret etti. Burada konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de ilk defa kamu ve özel sektör ortaklığıyla kampüs hastaneyi Kayseri’ye yapacaklarını söyledi.
    Sözleşmenin imzalandığını belirten Akdağ, 1500 yatak kapasiteli ve her yönüyle mükemmel sağlık hizmetinin verileceği hastanenin önümüzdeki Eylül ayında temelinin atılacağını kaydetti. Kayseri’yi bir sağlık şehri olarak gördüklerini ifade eden Akdağ, kampüs hastanenin hizmete girmesiyle birlikte 2,5 milyon hastanın Kayseri’den sağlık hizmeti alır hale geleceğini kaydetti.
    Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye’de yüksek olan sezaryenle doğum oranlarını aşağılara çektiklerini söyledi.
    Türkiye’nin önceki yıllarda ilk doğumunu sezaryen yöntemiyle yapan kişi sayısının çok yüksek olduğunu vurgulayan Akdağ, “Son 3 yılda alınan önlemler sayesinde yüzde 26 olan oranlar yüzde 23’e geriledi. İlk defa bu oranda düşüş yaşanıyor.” dedi.
    Alınan tedbirlerin meyvelerini almaya başladıklarını da belirten Akdağ, bu konuda doğum yapacak kadınların ve ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
     Sezaryenle doğumun kişiler tarafından sorgulanmasını isteyen Akdağ, “İsteğe bağlı sezaryenden kaçınılmalı. Çünkü herhangi bir sağlık durumu söz konusu olmaması halinde anne ve bebeğin sağlığı açısından normal doğum öneriliyor.” dedi.
    Bakan Recep Akdağ, Somali bakanlık olarak Somali halkı için yardım kampanyası başlattıklarını anımsattı. Türk halkının bir kez daha Somali konusunda örnek olduğunu belirten Akdağ, “Türk halkı her zaman olduğu gibi mazluma el uzattığını göstermiştir. Bizler de sağlık personelleri arasında yardım kampanyası başlattık. Toplanan yardımları Başbakanlığımızın aracılığıyla bölgeye ulaştıracağız. Bakanlık olarak Somali içinde de katkılarımız olacak.” diye konuştu.
    Sağlık Bakanı Akdağ, vatandaşların hastanelerdeki 182 numaralı randevu sistemini kullanmaları çağrısında da bulundu.

    TANER YILDIZ: KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI KUL HAKKI İHLALİDİR
    Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da kaçak elektrik kullanımıyla ilgili vatandaşları uyardı. Kayıp kaçakların bütün vatandaşlar tarafından ödendiğini belirten Yıldız, kaçak kullanımın hem kul hem de devlet hakkı ihlali olduğunu kaydetti.
    Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili bir gazetecinin sorusunu cevaplayan Bakan Taner Yıldız, bugüne kadar dünya genelinde ulusal tarife tercihi yapıldığını belirterek, Türkiye’nin de 2015 yılına kadar bu tarifeyi uygulayacağını söyledi.
    Bölgesel tarifelerde de içinde bulunduğu abonelerin bütün kayıp kaçakların artı ve eksilerinin bir havuzda toplandığını belirten Yıldız, “Türkiye 2015 yılına kadar ulusal tarifeyi tercih etti. İster İstanbul’daki ister Hakkâri’deki ve ister Edirne’deki nerede kayıp kaçak olursa olsun bu tarife içine atılıyor ve çıkan tarife bütün vatandaşlarımız tarafından ödeniyor. Benim istirhamım şudur; tabi ki kanun, mevzuat ve yönetmelikler var. Biz bunları düzenledik. Kaçak kullanımı hem kul hem de devlet hakkıdır. Kimsenin bu manada kaçak kullanmamalı. Hangi bölgeden olursa olsun kaçak kullanılmamalı.” ifadelerini kullandı.
     Kayıp kaçakların önüne geçilebilmesi için bu işin kanunlarla bitmediğini de belirten Yıldız, toplumsal olarak hassasiyetlerin de harekete geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
    Yıldız, “Toplumsal baskıysa bunu yapmamız gerekiyor. Hem basın mensuplarının ve vatandaşların bu konudaki hassasiyetleri Türkiye’nin menfaatine olacaktır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
    Açıklamaların ardından Bakanlar Akdağ ve Yıldız, Vali Bilici ile basına kapalı bir görüşme yaptı.
CİHAN