8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan toplantı salonunda basın açıklaması yapan Altınokta Körler Derneği Denizli Şubesi Başkan Yardımcısı Ümmü Yıldırım konuşmasında, "Bizler, diğer kadınlar gibi toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa ve şiddetin her türüne marus kalan görme engelli kadınlarız.
Ailelerin, koruyucu tutumlarından dolayı diğer kadınlardan daha çok kısıtlanıyoruz. Sokağa çıkamıyoruz, sokağa tek başımıza çıktığımızda toplumun aşağılayıcı sözlerine, ayrımcı tutum ve davranışlarına maruz kalıyoruz. Son zamanlarda artan terör olayları, kadınların sokak ortasında öldürülmesi, özellikle zihinsel engelli kadınlara tecavüz edilmesi, hem bizim hem de ailelerimizin sosyal ortamları tehlikeli olarak görmesine neden oluyor" dedi.

YOK SAYILIYORUZ
Altınokta Körler Derneği Denizli Şubesi Başkan Yardımcısı Yıldırım, "Gerek sivil toplum kuruluşlarında, gerekse devlet nezdinde toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Ancak devlet nezdinde yapılan birçok çalışmada engelli kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden nasıl etkilendikleri hiç anlatılmıyor. Kadını, öncelikli olarak ev işi yapan, çocuk ve hasta bakan bireyler olarak gören toplumsal cinsiyet algısı, biz engelli kadınlarda bu şekilde bile işlemiyor; engelli olduğumuz için evde, çalışma hayatında işe yaramaz, beceriksiz bireyler olarak görülüyoruz. Yani yok sayılıyoruz" dedi.

Engelli kadınlar olarak sadece kendi yaşadığıkları sorunlara odaklanmak istediklerini belirten Yıldırım, "Kadın kahkaha atmasın, kadın geç saatte sokağa çıkmasın, kadın giyimine kuşamına dikkat etmezse tacize ve tecavüze maruz kalır. Şeklinde devlet yetkilileri tarafından yayınlanan fetvalar, kadına şiddet uygulayanların mahkemede kravat taktı, saygılı davrandı, diye iyi hal indirimi almaları, kadına şiddeti daha da çok arttırıyor. Evde, sokakta, işyerinde, kısaca her yerde kadına karşı artan şiddetin önlenmesi için çalışmalar yürütülmesini önemsiyoruz. Sadece 8 Martlar'da değil her gün Engelli kadınlar olarak biz de hatırlanmak istiyoruz." ifadesinde bulundu.