Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun Roman vatandaşların yaşadığı Ilıcabaşı Mahallesi’nden başlayacağını açıkladığı Kentsel Dönüşüm Projesi ne ilk tepki yine Romanlardan geldi. Yıkılacak evleri ve inşaat yapılacak arsalarının her biri için kendilerine 35’er metrekarelik evlerin verileceğini iddia eden Roman vatandaşlar, mahallenin ortasından geçen Doğu Gazi Bulvarı’nı lastik yakarak trafiğe kapattı.
Kalabalığın kavşakta alkışlarla protesto yaptığı sırada, güvenlik güçleri mahalle giriş çıkışlarında güvenlik önlemi aldı. Ellerindeki dev Türk Bayrağı ile “Ev istiyoruz”, “Burası Ilıca” ve “Başkan buraya, yumruk havaya” şeklinde sloganlar atan grup, yanan lastikleri söndürmek için gelen itfaiye aracının mahalleye girişine izim vermedi. Olaylar sırasında bir kadın kısa süre baygınlık geçirdi.
400 metrekarelik arsasının yerine 35 metrekare ev verilmek istendiğini öne süren Bayram Güğmen, “35 metrekarelik evi kabul etmiyoruz. Hiç olmazsa 150 metrekarelik ev versinler. Başka bir şey istemiyoruz. Bizim kavgayla, belayla işimiz olmaz. Biz geniş yere alışığız. En az 100 metrekarenin üzerinde olsun ki biz yaşamımızı sürdürebilelim. Başbakanımızdan bu konuda yardım bekliyoruz” dedi.
Kendilerine daha önce farklı vaatler verildiğini savunan Melek Bay da, “Bize önce ‘İstediğiniz gibi ev yapacağız’ dediler. Bugünde duyduğumuza göre 35 metrekarelik evler yapılacakmış. Bu kadar insana 35 metrekarelik ev yeter mi? Benim şuan ki evin 100 metrekarenin üzerinde. Bana 35 metrekare yer verirlerse gelecek nesle ne bırakabilirim? Bizi buradan alıp zenginlere yer vermek istiyorlar. Böyle bir şey olamaz” diye konuştu.

“BİZE EV VERSİN, O’NU BAŞKAN YAPALIM”


Başkan Özlem Çerçioğlu’na her zaman destek vermeye hazır olduklarının altını çizen Gökçen Sancar ise, bu desteği sürdürmek istediklerini belirtti. Çerçioğlu’na taleplerini ileten Sancar, şunları söyledi: “Her zaman O’nun arkasındayız. Başkanımız bizim her dediğimizi yaptı. Yalnız biz ondan bir söz istiyoruz. Muhtar ve başkalarıyla ‘Evleri yıkacağız. 35 metrekare ev yapacağız’ diye haber gönderiyor. Biz bunu istemiyoruz. Benim evim iki katlı. Ben orada nasıl yaşayacağım. Gelsin bize söz versin. O sözü tutsun, bizde O’nu tutacağız. Bütün Romanlar olarak O’nun arkasındayız. Bizi evlere oturtsun, bizde onu koltuğa oturtacağız. Tek bize istediğimiz gibi ev yapsın”
Yaklaşık 1 saat boyunca Doğu Gazi Bulvarı’nı trafiğe kapatan Roman vatandaşlarla görüşen Aydın Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Mesut Bilgeç, belirlenecek bir heyeti belediye yetkilileriyle görüşme vaadiyle grubu ikna etti. Olayların sona ermesinin ardından yol yeniden trafiğe açıldı. Yanan lastikleri söndüren belediye ekipleri, bölgede temizlik yaptı.