Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma Ekibi, Recep Yazıcıoğlu Barajı’nda tatbikat düzenledi. Tatbikatta dalgıçlar, yaklaşık 15 metre derinliğe daldı. Profesyonel dalgıçların tatbikatı nefesleri kesti. İtfaiye Müdürü İlyas Tunçer “2005 yılında kurulan kurtarma ekibimiz dalgıçlık eğitimlerinde büyük bir özveriyle çalışıyor. Çok zor şartlarda eğitim alıyorlar.” dedi. Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde 2005 yılında kurulan, üç yıl boyunca özel harekât ve Ankara İtfaiyesi’nde eğitim görerek profesyonelleşen 6 dalgıçtan oluşan tim, il genelindeki sulak alanlarda yaşanan kaybolma ve boğulma vakalarına müdahale ediyor. Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma Ekibi ile ilgili bilgi veren İtfaiye Denetmeni Murat Başlı, “Su altı ve su üstü arama kurtarma ekiplerinin temelleri 2005 yılında atıldı. 3 yılın sonunda ekibimiz uzmanlaştı. 6 kişilik bir dalgıç kadromuz var. Ekiplerimiz zorlu eğitimlerden geçerek kendilerini geliştiriyorlar. Yılda 6 vakaya müdahale eder hale geldik. Son teknoloji ekipmanları kullanıyoruz. Ekibimiz Denizlili vatandaşlarımız için 24 saat görevde. Ekibimiz hem özel harekâtla hem de Ankara İtfaiyesiyle eğitime giriyor. Daha sonra bizde sürekli olarak ilimizdeki barajda ve göllerde tatbikatlar yapıyoruz. Dalış vakaları yangın gibi olmuyor” dedi. 
Önce su taraması yapılıyor
Ekibin vakaya gitmeden tam olarak hazırlanma süresinin 30 dakika olduğuna dikkat çeken Başlı “Ekiplerimiz dalış vakalarında önce su üzerinde tarama yapıyor. Kendi arkadaşlarımızın güvenliği içinde bu tarama gerekli. Dibe dalan dalgıç arkadaşlarımız öncelikle el yordamıyla kendi kontrollerini yapıyorlar. Kendi güvenliklerini aldıktan sonra yüzey taramasını gerçekleştiriyorlar. Bundan sonra da kazazede vatandaşlarımızı buluyorlar. Suya girmek çok zor. Burada kazazede vatandaşlarımızı ararken kendi ekiplerimizin de yüzde elli sudan çıkamama ihtimali var. Bu çok tehlikeli bir iş” diye konuştu. Boğulma vakalarında en çok çocuk cenazelerini sudan çıkarttıklarını belirten Dalış Amiri Gökhan Gül’de “Bu meslekte gerçekten insanın duyguları çok farklı oluyor. Çünkü genelde vakalarımız çocuk oluyor. Onun için vatandaşlarımızdan sulak bölgelere geldiklerinde çocuklarına dikkat etmelerini istiyoruz. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren en azından yüzme eğitimi almalı. Suyun altında arkadaşlarımızla el ele tutuşarak birbirimize bağlanıyoruz. Çünkü onun canı bana, benim canımda ona emanet. Vakalarda çocuk cenazelerini sudan çıkarttığımızda gözlerimizin dolduğu zamanlarda oluyor” dedi.
Ekip çok başarılı
Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürü İlyas Tunçer’de, 2005 yılında kurulan dalgıç ekibinin çok başarılı olduğunun altını çizdi. Tunçer “Dalgıç ekibini biz 2005 yılında o dönemki Belediye Başkanımız Nihat Zeybekci’nin talimatı ile kurduk. Tüm donanımlarımızı kısa sürede alarak kendi içimizdeki personelle beraber bu ekiplerimizi kurduk. Ekiplerimiz dalgıçlıkla ilgili birçok eğitime giriyor. Çok zor şartlarda eğitim alıyorlar. Gerçektende olası vakalara müdahalede çok başarılıyor.” Diye konuştu.