Bu yıl ilk kez ekilen ve hasadı yapılmaya başlanan Kinoa bitkisinin verimli olması Özdemircili çiftçilerin umudu haline geldi. Özdemircili çiftçilere alternatif kazanç kapısı olma konumuna gelen Kinoa bitkisinde hasat dönemi başladı. Çivril’e bağlı Özdemirci mahallesinde Sedat Gök isimli çiftçi tarafından deneme amaçlı yetiştirilen ve Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanıldığı belirtilen ’Kinoa’ bitkisinde başlayan hasadın verimli olması, Özdemirci’de farklı gelir kaynağı elde etme olanağı sağladı.

Özdemirci mahallesinde ilk defa ekimi yapılan Kinoa bitkisini internet araştırdığını ve denemeye karar verdiğini söyleyen Sedat Gök “ mahallemiz kurak bir bölge. Çiftçi olarak ekimini yapabildiğimiz ürün sayısı sınırlı ve sadece kurak mahsul ekimi yapabiliyoruz. Kinoa bitkisini internette araştırdım. 4000 rakım yüksekliğe kadar yetişebileceğini öğrenince bu bitkiyi ekmeye karar verdim. Bu yıl deneme amaçlı ürünü ektik. Özdemirci’de bu yıl 15 dekar ekim yapıldı ve dekar başına 250 kilogram hasat bekliyoruz” dedi. Bu ürünü beklenen düzeyde pazarlayabilirsek, daha sonraki yıllarda üretimi profesyonel bir şekilde yapmayı düşünüyoruz diyen Gök “ bu yıl ilk defa ektiğimiz Kinoa çok fazla bakım ve su istemeyen bir ürün ama bakımı ve çapası yapılan ürünlerde verimin çok yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Amatör olarak ilk kez denediğimiz bu üründen ektiğimiz diğer ürünlere nazaran daha çok para kazanacağımızı umuyoruz. Pazarlama konusunda sıkıntı olmayan bir ürün gelecek yıl daha fazla kişi daha fazla arazide ekim yapacağını hedefliyoruz” dedi.

KİNOA NASIL YENİR?
Kinoadan pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabiliyor. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamak gerekiyor. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabiliyor.