Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçen hafta torba kanun sonrası yapılan değişikliklere ilişkin genelgeyi yayımladı. Sosyal güvenlik mevzuatında kanunların nasıl uygulanacağını açıklayan genelgeler çok önemli. SGK bazen kanunla tanınmış bir hakkı, genelgeyle uygulamayabiliyor. Bu nedenle genelgelerin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Yayınlanan son genelgede puantaj usulü ile sigortalananlar için borçlanma hakkı tanındı. Bu sayede part time çalışanlar arasındaki farklılık ortadan kaldırılmış oldu.
PUANTAJ USULÜ NEDİR?

Puantaj usulü ile çalışma, çalışana ücretinin maktu aylık olarak, yani 30 gün üzerinden değil, günlük olarak ödendiği bir çalışma biçimi. Part - time istihdam biçimlerinden olan puantaj usulü çalışmada işçiye ücreti maktu olarak değil, çalıştığı günün karşılığı olarak ödenir.

Puantaj usulü çalışan bir işçi için işveren her ay puantaj kaydı tutar ve ay sonunda işçi kaç gün çalışmışsa bugünlerin karşılığı olan ücretini alır. Puantaj usulü çalışan işçinin sigortası da çalıştığı gün üzerinden SGK'ya bildirilir.

İşverenlerin SGK'ya ay içinde 30 günden az çalışmalara ilişkin eksik gün bildirimi yapmaları gerekir. Puantaj usulü ile çalışanlar için SGK'ya 07 koduyla bildirim yapılır.

Puantaj usulü ile çalışmayan part - time çalışanlar için ise SGK'ya 06 kodu ile bildirim yapılır. Sadece rakam farkı olarak görünen bu durum genel sağlık sigortası primi açısından çok önemli.

SGK'ya 07 koduyla bildirilen puantaj usulü çalışan bir kişinin ay içinde çalışmadığı günler için gelir testi yaptırması gerekmez. Puantaj usulü ile çalışan kişi, adına kaç gün prim yatırılmış olursa olsun çalışmadığı günler için de prim ödemeden genel sağlık sigortasından yararlanabilir. Ancak yine kısmi süreli çalışan bir kişi için SGK'ya 06 koduyla eksik gün bildirimi yapılırsa, bu kod ile bildirilen kişinin çalışmadığı günler için gelir testine girmesi ve belirlenen primi ödemesi gerekir.

FARKLILIK GİDERİLDİ

Gelir testine girmeden sağlıktan yararlanan puantaj usulü çalışanlar, ay içerisinde çalışmadıkları günleri borçlanma hakkına sahip değildi. SGK'ya eksik gün bildirim kodu 06 ile yapılan kısmi zamanlı çalışanlar ve 17 olarak bildirilen ev hizmetlerinde çalışanlar isteğe bağlı sigortalı olarak eksik günlerini tamamlama hakkına sahipti.

Torba kanun sonrası genelge ile SGK puantaj usulü ile çalışanlara çalışmadıkları günleri borçlanma hakkını tanıdı. Bu sayede diğer part-time çalışanlar ve ev hizmetlerinde çalışanlar gibi puantaj usulü çalışanlar da çalışmadıkları günler için prim ödeyerek emekliliklerine bu günleri ekletebilecek.