BDDK, Bank Asya’nın yüzde 63’ünün TMSF’ye devrine karar verdi. Kontrol TMSF yönetimine geçti. BDDK, ortaklardan istenilen “niteliğe ilişkin belgeler”in Kurum’a ulaştırılmadığı gerekçesiyle bu kararı verdiğini duyurdu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) dün akşam yaptığı açıklamayla Asya Katılım Bankası’nın (Bank Asya), ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiğini açıkladı.
Bankanın ortaklarından istenilen sahiplik belgelerinde çıkan sorunlar yüzünden bankanın yüzde 63’ünün devletin atayacağı isimler tarafından yönetileceği ifade edildi. Böylece hakim hisseyi elinde tutacak olan TMSF bankanın kontrolünü de üstlenmiş oldu.

DENİZLİ’DEN TEPKİ VAR
Denizli Bank Asya Şubesi önünde toplanan ve durumun hukuksuz olduğunu belirten yüzlerce banka müşterisi banka önünde pankart ve dövizlerle durumu protesto ediyor. Öyle ki, banka önünde olduğu gibi banka içinde de yüzlerce müşteri böyle bir durumda para çekmek yerine bankalarına destek olmak çin para yatırma kuyruğunu girdi. Pankartlardan bir tanesinde de “Çekmeye değil yatırmaya geldik” ibaresi yer aldı. Çok sayıda banka müşterisi “Bankamızı vermeyeceğiz” sloganları attı. Mali darbeye hayır diyen banka müşterileri  bankalarına para yatırarak hem açık destek olduklarını hem de yaşanan durumu bu yöntemle protesto ettiklerini söyledi.

BANKA ORTAĞINDAN  İSYAN
Bank Asya’nın kurucu ortaklarından işadamı Celal Karayol’da şubeye gelerek duruma tepki gösterdi.  
Bank Asya’nın kurucu ortaklarından tekstil ticareti yapan işadamı Karayol, anlamsız ve mantıksız bir konudan dolayı yönetimin değiştirildiğini açılacak bir davada Türkiye’nin büyük bir tazminat ödeyebileceğini belirterek Kentbank örneğini anlattı. Karayol, “El koyma değil de yönetimin değişmesi şeklinde bir operasyon yapıldı. Baştan beri takip ediyoruz süreci hakikaten üzücü bir şey. Belki banka için uyarı cezası bile gerektirmeyecek idari bir tasarruf nedeniyle böyle sermayeye, özel teşebbüse bir hareket yapıldı. Bunu sadece kendimiz için değil bankamız için değil, ülkemiz için de üzücü bir şey. Geçmiş yıllarda hatırlıyorsunuz Kentbank’a böyle bir el konulma oldu. Daha sonra Kentbank sahipleri bunu Avrupa’dan mahkemelerde hakkını aradılar. Türkiye 4.5 milyar dolar cezayla karşı karşıya kaldı. Mahkûm etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hukuksuz el koyma olayından dolayı.” dedi.

PERSONEL ÇAĞIRDIK
Bank Asya Denizli Şube Müdürü Osman Kiriş ise dün akşamdan bu yana müşterilerinin arayarak para yatırmaya geleceklerini söylediklerini bunun üzerine izinli personellerini de çağırdıklarını anlattı. Kiriş şunları kaydetti: “Çok şükür ciddi bir teveccüh oldu. Para yatırmakta zorlanıyoruz. İzinli olan personelimiz vardı. Bunu bildiğimiz için izinden geri çağırdık. Denizli halkımıza müteşekkiriz.”