Yatağan Termik Santrali'ne bağlı bazı bölümlerin özelleştirilmesine karşı çıkan Tes-İş ve Maden-İş sendikaları üyeleri, jandarma barikatını aşarak özelleştirme ihalesinin yapılacağı salonu bastı. Milas ilçesindeki Yeniköy Termik Santrali'nde yaşanan olayda, jandarma ekipleriyle maden işçileri arasında arbede çıktı. Olayların büyümesi üzerine il ve ilçelerden çok sayıda polis ve jandarma ekibi sevk edildi.

Yatağan Termik Santrali'ne bağlı Tınaz kömür bant yolu, A4 kömür alma, kül curuf atma ve dış tesisler makine bakım servislerinin özelleştirilmesine tepki gösteren Tes-İş ve Maden-İş Sendikası üyeleri, ihalenin yapılacağı Yeniköy Termik Santrali önünde toplandı. İhaleye girmek isteyenleri engellemek için sabah saatlerinde barikat kurarak eylem yaptılar. Eyleme Yatağan, Ören Kemerköy ve Milas Yeniköy termik santrallerinde çalışan işçilerin yanısıra CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, CHP eski Milletvekili Fevzi Topuz, CHP il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, bazı Muğla İl Genel Meclisi üyeleri, MHP, İP, ÖDP, SES, KESK, TGB ve ADD üyeleri destek verdi. Destek vermek için eşeklerine yükledikleri kömürle santral önüne gelen Ekizköy ve Badamlar köylerinden kadınlar, eyleme damga vurdu. Santral kapısından içeriye kömür yükledikleri eşekleri ve üzerinde, "Özel-eşek-leştirme ihale teklif dosyası" yazılı dosyalarla girmeye çalışan işçilerle santralin özel güvenlik görevlileri ve jandarma arasında arbede yaşandı. Bu kadınlardan Ayşe Ekiz ve Şükran Zencir, köylüleri adına yaptıkları konuşmada, “Gazete ve televizyonlardan duyduk ki kömür taşıma işini ihale edeceklermiş. Biz de köylerimizdeki 100'ün üzerindeki eşekle bu işi yapmak istiyoruz, para pul da istemiyoruz. Biz bu özel eşeklendirme işini parasız, karın tokluğuna yaparız.” dedi.

Tes-İş Sendikası Muğla Şube Başkanı Fatih Erçelik ise yaptığı açıklamada, tesislerdeki özelleştirmelerin durdurulması ve vazgeçilmesi için bugüne kadar YEAŞ Genel Müdürü ve Yatağan İşletme Müdürü'nü birçok kez uyardıklarını ancak dikkate alınmadıklarını söyledi. Erçelik, “Enerji işçileri olarak, zaten yapmakta olduğumuz işimizin satılık olmadığını, işlerimizi sorunsuz olarak mevcut sistemle ve mevcut elemanla yapmaya devam edeceğimizi, yapılmak istenen ihalenin 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesine aykırı olduğunu hem yazılı hem de sözlü olarak bildirdiğimiz halde yaptığımız uyarılar, YEAŞ Genel Müdürü tarafından dikkate alınmamıştır. Sadece Yatağan’da olan ihale yerini, Yeniköy Termik Santralı olarak değiştirmişlerdir. İhaleyi nerde yaparlarsa yapsınlar, nereye alırlarsa alsınlar bize vız gelir tırıs gider. İşlerimizin tasfiye edilmesine, emeğimizin satılmasına, 200’e yakın arkadaşımızın mağdur edilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. YEAŞ Genel Müdürü ve İşletme Müdürü'nün, kanuna aykırı bir şekilde kurumun asli işlerini alt işverene vermek istemesi nedeniyle Yatağan Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Devlet adına, YEAŞ adına karar alanlar, kanunla inatlaşmaktan vazgeçmelidir. Yöneticiler, işlerimizi şirketlere vermeyi temel amaç olarak seçmiş bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Tes-İş Sendikası Şube Başkanı Erçelik, şunları kaydetti: “Arkadaşlar, geldiğimiz yer, sözün bittiği yerdir. Gemileri yaktık, geri dönüş yok. Ne bedel ödenecekse ödemeye hazırız, çünkü özelleştirme arifesinde yapılmak istenen Tınaz kömür bant yolu, A4 kömür alma, kül curuf atma ve dış tesisler makine bakım servislerinin satışıdır. Öncelikle birlik ve beraberliğimizi bölüp parçalamaya ve Yatağan direnişini kırmaya yöneliktir. Bugün bu servisler, yarın öbür gün diğerleri gelecektir. Bizim satılık işimiz yok. Buna asla izin vermeyeceğiz. Santrallerimizin sahipsiz olmadığını bir kez daha dosta düşmana göstermek için buradayız. Yatağan Termik Santrali, bir kamu kuruluşudur. Bizi yönetenler, buraları kamu hizmetinin gereklerine göre yönetilmelidir.”