Denizli’de Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, aşırı sıcak ve kuru hava nedeniyle orman yangınları bakımından daha riskli bir döneme girildiğini vurguladı. Olası orman yangınlarına karşı Denizli Valiliği önderliğinde kriz masası kurulduğunu ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm iş makinelerinin olası yangına müdahale için bekletildiğini söyledi. Yangın riskinin bir hafta boyunca devam edeceğini anlatan Bölge Müdürü Kanat, “Bakanlığımızda güney ve batı bölgelerindeki 30 il için yangın uyarısında bulundu. Adana, Osmaniye, Antalya, Isparta, Burdur, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bursa, Bilecik, Yalova, Denizli, Uşak, İstanbul, Edirne, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş, Hatay, Mersin, Muğla, Aydın, Eskişehir, Afyonkarahisar, Sakarya, Karabük, Bartın, Bolu, Düzce ve Kastamonu Valiliklerine bakanlık tarafından yazı gönderdi. Orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar oluşmasının beklendiği bildirilen yazıda, orman yangınlarıyla mücadele konusunda tedbir alınması gerektiği belirtildi.” Dedi.

24 saat nöbetteyiz

Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, Denizli’de her gün 540 personelin olası bir orman yangınına müdahale etmek için 24 saat hazır beklediğini söyledi. Müdürlüğe bağlı tüm birimlerin ‘Kırmızı alarma’ geçtiğini hatırlatan Bölge Müdürü Kanat, “Denizli’de olası orman yangınlarına müdahale etmek için yangın sezonu boyunca 41 arazöz, 15 su tankeri, 22 ilk müdahale aracı, 1 helikopter, 540 personel ve 37 yangın gözetleme kulesi 24 saat esasına göre çalışmalarına devam ediyor. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 7 bin 959 kilometrelik orman yangın yolunun bakımı yapıldı. Toplam 1357 kilometre uzunluğunda orman yangın emniyet yolu bakımı ve tamiratı tamamlandı. Müdürlüğümüze bağlı ekipler tarafından 250 orman köyünde orman yangınları, yangında ilk müdahale ve yangın anında alınacak tedbirler ile ilgili köy sakinleriyle toplantılar yapıldı. Orman yangınlarıyla mücadeleyi anlatan binlerce broşür ve katalog dağıtımı yapıldı.” şeklinde konuştu.

Tedbirler alındı
 
Bölge Müdürü Kanat, Denizli’de orman yangınlarını önlemek ve içinde bulunduğumuz riskli dönemde daha dikkatli olunması için tedbirler alındığını söyledi. Kanat, alınan tedbirleri de, “Kriz komisyonlarının, orman yangınları ile mücadeleye personel ve araç-gereç desteği sağlayabilecek tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin oluşturulması. Özellikle, orman yangınına ya da kırsal alan yangınına sebebiyet verebilecek şekilde piknik ve mesire alanlarında ateş yakılmamasını, her türlü anız, artık ve çöplük ateşi yakılmamasını temin için gerekli tedbirlerin alınması.
Valiliğe bağlı kamu kurum ve kuruluşları ile diğer ilgili kuruluşlarda orman yangınlarında kullanılabilecek dozer, greyder, loder, treyler, itfaiye aracı, arazöz ve benzeri her türlü araç ve gereçlerin görevli elemanlarıyla göreve hazır olarak bekletilmesi. Yangına hassas bölgelerde güvenlik güçlerinin devriye gezdirilmesi ve kontrollerin sıklaştırılması. Anız ve yasak olan bölgelerde kesinlikle piknik ateşine izin verilmemesi” diye konuştu.