Bu Bahar aylarında istenilen yağışın olmaması, susuz kalan doğadaki çiçeklerin çok çabuk kuruması nedeniyle arıların polen yapamadığını, kovanlarda yavru hareketliliğinin bu yüzden yaşanmadığını belirten Başkan Çomak, “Kış aylarına hazırlıksız ve yaşlı arı varlığıyla giren kovanlarımızda aşırı soğuk nedeniyle arı ölümleri görülmeye devam ediyor. Güçsüz yaşlı arılar soğuk nedeniyle kovandan çıkamıyor, ölümler görülüyor. Ne yazık ki arı ölümlerinin yüzde 40- 50’lere yükselmesini bekliyoruz. Bu ölümler bahar aylarında uygun yağış ve hava şartlarıyla kapanmazsa bal üretimimizde düşebilir” dedi.
Hava çok soğuk
Özellikle geceleri hava sıcaklığının çok düştüğünü, bu yüzden birliğe üye arıcıların sıcak bölgelere kovan götürmeye başladığını belirten Başkan Çomak, “Değişen iklim koşulları bal üreticileri olarak bizleri de etkiliyor. Bahar aylarında istediğimiz yağışlar olmuyor, hava bir anda aşırı soğuyor veya ısınıyor. Bu da kovandaki arı varlığımızı olumsuz etkiliyor. Hazırlıksız yaşlı arı varlığıyla olumsuzlukla karşılaşan üyelerimizin arılarında büyük oranda ölümler görülüyor. Sıcak bölgelere kovanlarımızı götürdük. Artık önümüzdeki bahar aylarında bol yağışın olmasını ve tabiatın canlanmasını ve canlılığın uzun süre sürmesini bekliyoruz. Yağışlarla birlikte doğadaki arıların bal, polen alabilecekleri bitki türlerinin daha bol olmasını bekliyoruz” Dedi.
Üye ve kovan sayısı artıyor
Türkiye bal üretiminin yüzde 2’lik bölümünün karşılandığını belirten Başkan Çomak, birliğe kayıtlı bin üyeye ait 132 bin kovanda bal üretiminin yapıldığını söyledi. 2003 yılında 128 üyeye ait 40 bin kovan bulunurken 2015 yılında bin üyeye ait 132 bin kovanla üretime devam ettiklerini belirten Çomak, “Denizli’de 11 yılda üye kaydımız beş kat, kovan miktarımız ise üç kat arttı. İnsanlarımız doğal bal üretmeyi, arılarla uğraşmayı çok seviyor. Birliğimize üye bal üreticilerimizde sürekli kovan artışına gidiyor. Arıcılık, güvercin beslemek gibi bir hastalıktır. Arılarla uğraşmaya başlayan insan, asla kovanlarından vazgeçmez” dedi