Ak Parti hükümeti ilçelerin bağlı olduğu büyükşehir belediyelerinin HDP yönetiminde olan Midyat ve Erciş'i il yapacapağı konuşuluyor. Hakkari il merkezinin ise Yüksekova olarak değiştirileceği gündemde. Kaynaklara göre bir diğer konuşulan şehir ise Şırnak. Şırnak'ın ise isminin Nuh olarak değiştirileceği söylentileri var.

Kaynaklara göre bu konu üzerinde çalışıldığı fakat net bir kararın olmadığı ifade ediliyor. Yapılacak bu değişikliklere gerekçe olarak ise HDP yönetiminde olan iki büyükşehirin kaynaklarının PKK'ya aktarıldığı.

2012 yılında Meclis'te kabul edilen 6360 sayılı 13 ilin büyükşehir belediyesi yapılması ve 26 ilçe kurulması hakkındaki kanun ile, büyükşehir belediyesi olmak için nüfusun en az 750 bin olması şartı getirildi.

Mardin'in Midyat ve Van'ın Erciş ilçelerinin il olması ile Mardin'in ve Van'ın nüfusu 750 binin altına düşecek. Bu ilçelere başka ilçelerin bağlanmasıyla nüfusları daha da düşecek.

Tartışılan bir diğer konu ise bazı şehirlerin isimlerinin kürtçeye geri döneceği ya da şehrin ününe göre değiştirileceği. Şırnak'ın 'Şehr-i Nuh yani Nuh şehri olarak bilindiğini söyleyen kaynaklar şehrin adının Nuh ile değiştirileceği söyleniyor. Şehirde Nuh adı kullanılan bir çok kurum ve kuruluş var.

Bunun dışında başka şehirlerin de isim değişiklikleri gündemde.


Sena KURU