Denizli’de bir gencin, bakım yaparken elektrik çarpması ve kabinle tavan arasında sıkışması sonucu hayatını kaybetttiği asansöre Makine Mühendisler Odası tarafından kırmızı etiket yapıştırıldı.
Olay dün sabah saatlerinde Gazi Bulvarı üzerindeki bir iş merkezinde meydana gelmişti. Asansör bakımı yapan bir şirkette staj yapan 17 yaşındaki Faruk Dumlupınar, bir binada tamirat yaparken bir anda çalışan kabinle tavan arasında sıkışarak hayatını kaybetmişti.
Olayın ardından Denizli’de asansörlerin güvenli olup olmadığı tartışması yaşanırken, Makine Mühendisler Odası da bugün asansöre kullanıma uygun olmadığını belirten kırmızı bir etiket yapıştırdı. Kırmızı etiketin, uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliği için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği zamanlarda asansörlere yapıştırıldığı belirtilirken, Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Bolat Ferhat Arıkan, asansörde incelemelerde bulundu.
Asansörde yaşanan olayın çok üzücü olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Bolat Ferhat Arıkan, "Olay asansörün bakımı sırasında meydana geldi. Biz yöneticilerin isteği doğrultusunda asansörlerin yıllık bakımını yapıyoruz. Eğer asansörler kullanılamaz durumdaysa bu kırmızı etiketi yapıştırıyoruz. Denizli Belediyesi de gelerek asansörü mühürlüyor. Asansör kusurları giderildikten sonra kullanıma açılıyor" dedi.
Birçok apartman yöneticisinin bakımlarını yaptırmadığını ifade eden Arıkan, "Yöneticiler masraflı diye bu bakımlardan kaçınmamalıdır. Bu bakımlar yapılsın ki kusurlar tespit edilsin. Kazada ayrıca iş sağlığı ve güvenliği problemi de var. Ölen arkadaş stajyer olduğu için sigortası da yoktu muhtemelen. Asansör de 30 yıllık bir asansör zaten. Bu işi yapanların ehil kişiler olması lazım’’ diye konuştu.
Makine Mühendisleri Odası’nın yapıştırdığı kırmızı etiketin yanı sıra asansöre, ‘Asansör servis dışıdır, asansörü kullanmayınız’ yazısı yazıldı.
Öte yandan olayla ilgili savcılığın başlattığı soruşturma sürerken, apartman yöneticisinin ve asansör bakımını yapan şirket yetkililerin ifadesinin alınacağı kaydedildi.