Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunun (TTK) Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 22'nci maddesi gereğince, Anonim Şirketlerin esas sözleşmelerinin, Limited Şirketlerin ise şirket sözleşmelerinin 1 Temmuz 2013 tarihine kadar Yeni TTK ile uyumlu hale getirmeleri gerektiğini bildirdi. Özer yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar şirket sözleşmeleriniz Yeni Türk Ticaret Kanunu'na uyumlaştırılmadı ise genel kurul toplantınızın 1 Temmuz 2013’e kadar yapılması gerekmektedir. Aksi halde şirketinize özel sözleşme hükümleri yerine Yeni TTK hükümleri uygulanacaktır. Sözleşmelerin Yeni TTK’ya uyumlaştırılması için yapılacak genel kurul toplantılarında toplantı nisabı aranmayacak, kararlar toplantıda mevcut oyların çoğunluğu ile alınabilecektir” ifadelerine yer verdi.
Limited şirketlerdeki yasal zorunlulukları sıralayan Özer açıklamasında şunları kaydetti:
“6102 sayılı TTK 623. maddesinde aynen, ‘En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir.’ İfadesi yer almaktadır. Ayrıca 6102 sayılı TTK 624. maddesinde aynen ‘Şirketin birden fazla müdürünün bulunması hâlinde, bunlardan biri, şirketin ortağı olup olmadığına bakılmaksızın, genel kurul tarafından müdürler kurulu başkanı olarak atanır.’ denilmektedir. İlgili kanun maddelerine istinaden limited şirketlerde ortak dışından tek müdürü olan şirketlerin en az bir ortağı müdür olacak şekilde tescil edilmesi gerekmektedir.”
1 Temmuz 2013’ten itibaren kurulan şirketlerin internet sitesi açmalarının zorunlu hale getirildiğini de belirten Özer, Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmeliğin 1 Temmuz 2013'te yürürlüğe girmek üzere 31 Mayıs 2013 tarihli ve 28663 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığını, buna göre, 1 Temmuz 2013'ten itibaren kurulan şirketlerin, kuruluşlarının ticaret siciline tescil edildiği tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi açmaları gerekeceğini belirtti. Özer, herhangi bir mağduriyet ve hak kaybı yaşanmaması için üyelerin bu konularda hassas davranmaları gerektiğini vurguladı.