Tümbekoğlu Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ethem Tümbek, tarafından Denizli’ye getirilen ‘Gojiberry’, mutluluk meyvesinde ilk hasat yapıldı. Çivrilli çiftçi Mustafa Aslan’ın 12 dekarlık tarlasına geçen yıl dikilen 2 bin fidandan toplanan Gojiberry’ler yaş olarak kilogramı 20 liradan satılıyor. Dekara 200 adet, 12 dekara ise dikilen 2 bin adet fidandan 1 ton 200 kilogram ürün hasadı yapmayı planladıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tümbek, “Asya ülkelerinde ‘Mutluluk Meyvesi’ olarak bilinen, kanser, cinsel sorunlar başta olmak üzere birçok sağlık sorununa faydalı olan Gojiberry bitkisini Anadolu’nun fakir çiftçisiyle buluşturarak hem gelir hem de mutlulukla tanışmalarını sağlayacağız. Geçen yıl dikimini yaptığımız fidanlardan ilk yıl olmasına rağmen çok iyi verim alıyoruz.” Dedi. Çalı formu bir bitki olan Gojiberry’den 4 yaşından sonra bir dekar alandan 1 ton ürün alınabildiğini, kilogramı yaş olarak klasik yetiştiricilikle 15-20 liradan satılan Gojiberry’nin kurusunun 50 liradan satıldığını anlatan Tümbek, “Türkiye’de üretimi olmayan Gojiberry’nin dünyada ana tedarikçisi konumundaki ülke Çin’dir. Avrupa ülkelerinde ve ABD’de Çin’den gelen organik ürünlerde ilaç kalıntısı bulunması üzerine bu ürünü Türkiye’de yetiştirtme arayışına giren şirketler var. Ülkemizde özellikle rakımı 600 metrenin üzerinde olan tüm toprak çeşitlerinde yetiştirilebilen Gojiberry’nin Pazar sorunu da yok, aksine en erken 20 yılda kapanabilecek ürün açığı bulunuyor” şeklinde konuştu.

Suyu seviyor

Gojiberry fidanının sık olmamakla birlikte suyu sevdiğini ileriki yıllarda 30-40 metreye kadar derine inebilen kökleri sayesinde su istemediğini belirten Ethem Tümbek, “Gojiberry, bir dekar alana 160-200 adet şeklinde dikilir. Yeni bir ürün olduğu için hastalık ve zararlısı bağ ve elma gibi ürünler kadar yaygın değildir. Yetiştiriciliği kolay olan Gojiberry bodur çalı türü bir ağaç olduğu için budaması ve hasadı da kolaydır. İlk 2 yıl modifiye lider metoduyla kupa gibi şekil verilen Gojiberry ürüne yattığında salkım söğüt gibi sarkarak aynı zamanda süs bitkisi gibi görünmektedir” diye konuştu.

Alternatif tıpta kullanılıyor

Kiraz ve vişne gibi üçerli beşerli salkımlar halinde yetişen Gojiberry’den bir dekardan bir ton ürün hasadının yapılabileceğini, tazesinden meyve suyu yapılan Gojiberry kurusundan kuruyemiş ve çay şeklinde faydalanılabildiğini anlatan Tümbek; “Hem tüketim şekli çeşitli hem de faydası çok. Çiftçilerimiz bu bitkiden çok iyi para kazanabilir. Çünkü bu bitkinin meyvesi alternatif tıpta da çok farklı alanlarda kullanılıyor. Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırması yanında birçok kanser türünün tedavisinde, göz hastalıkları, romatizma ile diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde çok etkili” diye konuştu.

İlaç olarak kullanılmış

Asya ülkelerinde Gojiberry’nin yüzyıllar boyu ilaç olarak kullanıldığını hatırlatan Tümbek, “Gojiberry küçük yumuşak meyveleri olan 1700 yıl boyunca Tibet’te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl Gojiberryden yaptığı ilacı, böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar. Kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için kullanılır ve kanı temizler. Gojiberry meyvelerinin, göz problemlerinin tedavisinde faydalı var, kırmızı noktalar, sedef hastalığı, alerjiler, uykusuzluk, kronik karaciğer hastalığı, şeker hastalığı ve tüberkülozun gelişimini engeller. Gojiberry meyveleri, Tibet’in insanları tarafından ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır. Gojiberry inanılmaz şekilde sulu ve tatlıdır, tadı bir yabanmersini ve bir kirazın arasındadır. Bitkinin sağlığımıza çok, faydası olduğu için, hiçbir parçası atılmaz ve kullanılabilir. Parlak kırmızı meyve, lezzetli tazedir. Yapraklarından, mükemmel çay yapılır. Ayrıca yapraklar ve saplarından yağ yapılır. Posasından güzellik kremi elde edilir. Kurutulan Gojiberry, bir kuru üzüm olarak aynı önemli bir besindir. Gojiberry, besin değeri en yüksek meyvelerden biridir. Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu meyve Çin’de tıp alanında 2000 yıldır kullanılmaktadır. Bir protein deposudur.” Dedi.