Büyük Birlik Başkanı (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara’da yapımına başlanan Cami-Cemevi Merkezi'ni doğru bulmadıklarını belirterek, bu projenin ardından Alevi ve Sünni vatandaşlar arasında gerginliğin daha da artacağını savundu.
Birtakım ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Denizli'de partililerle kahvaltıda buluşan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin çözüm sürecindeki adımlarını doğru bulmadıklarını belirten Mustafa Destici, "Ana dilde eğitim, PKK’nın ve onun siyasi uzantılarının olmazsa olmazı. Yerinden yönetim gibi istekleri de var. Daha önce, 'Bizim resmi dil talebimiz yoktur' diyenler ana dilde eğitimde belli bir mesafe aldıktan sonra resmi dil talebini de dillendirmeye başladı. DTK Başkanlarından bir tanesi, ana dilde eğitim, kendi kendine yönetimin bu görüşmenin dışında tutulamayacağını söylüyor. Bir an önce bu süreçten vazgeçilmelidir’’ dedi.

"CAMİ VE CEMEVİNİ BİR ARADA BULUNDURMAK, BİR NEVİ BU MESELEYİ KAŞIMAKTIR"

Ankara’da yapımına başlanan ve tartışmalara yol açan cami ve cemevinin aynı yerde olması projesini de değerlendiren Destici, cemevinin caminin karşılığı olmadığını söyledi. Destici, "Ben bu projeyi cami ve cemevini eşitlediği için yanlış buluyorum. Cami ve cemevi birbirinin karşılığı veya zıttı değildir. Cami tüm Müslümanların, bütün herkesin ortak ibadethanesi ve ismidir. Cemevini getirip caminin yanına koyamazsınız ya da onun karşısına onun dengi olarak koyamazsanız. Cemevi Müslümanlar arasındaki belli bir mezhepsel grubun, nasıl ki bazı cemaatlerin tekke ve dergahları vardır, dergah karşılığındaki bir yerdir. Her kesime karşı hoşgörülü olmalıyız. Her kesim kendini ifade edebilmeli ancak bunu yaparken bazı şeyleri kaşımayacağız. Cami ve cemevini bir arada bulundurmak, bir nevi bu meseleyi kaşımaktır" dedi.

"ALEVİLİK İSLAMİYETİN BİR KOLUDUR"
Makedonya ziyaretinde yaşadığı olayı da anlatan Destici, "Ben Makedonya’ya gittiğimde cami ve cemevi birbirine çok yakındı. Orada camidekiler cemevinden, cemevindekiler de camiden çok rahatsızdı. Bu projede düşünün ki camide ezan okunurken diğerleri cemevinde farklı işler yapacaklar. Bu camiye giden insanı onlara karşı daha da soğutacak. Aynı şekilde diğerlerini de onlara karşı soğutacak. Bence herkesin kendi değerlerini, kendi ortamında yaşaması gerekir. Aleviliğin Müslümanlığın karşısına bir din gibi koyulmasına izin verilmemesi gerekir çünkü Alevilik bir din değildir. Onun için de Aleviliğin ayrı bir ibadethanesi yoktur. Alevilik, İslamiyetin bir koludur. Bu proje kardeşliğe bir katkı sağlamak yerine bence aradaki soğukluğu artıracaktır. Eğer Aleviliğe karşı Alevi-Sünni gerginliğini sona erdirmek istiyorsanız Sivas Madımak hadisesini tam aydınlatırsınız. O zaman Alevi-Sünni kardeşliğine bir katkınız olur’’ ifadelerini kullandı.
Mustafa Destici, yerel seçimlerde her il ve ilçeden aday çıkaracaklarını da sözlerine ekledi.