Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, Denizli'de Karahayıt ve Pamukkale’de bulunan otel ve turizm işletmelerini denetlemeye başladı. Bu sebeple Karahayıt Colossae Otel'de, “Konaklama Sektöründe Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi, Sosyal Tarafların Bilgilendirilmesi” konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Hasan Hüseyin Kurt, İş Başmüfettişi Süleyman Özman, Denizli Turistik Otel ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Şeref Karakan, bakanlık müfettişleri ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.

Teftiş Kurulu Grup Başkanı Kurt, denetlemede temel amacın çalışanların korunması olduğunu ifade ederek, sektörde ücretlerin zamanında ödenip ödenmediğine, haftalık tatillerin düzenli yapılıp yapılmadığına bakılacağını söyledi. DENTUROD Başkanı Karakan ise Denizli’de 16 bin yatak kapasitesi olduğunu ifade ederek, “Karahayıt Pamukkale bölgesinde turizm hızla gelişiyor. Bu sayının kısa sürede 18-20 bine ulaşacağını sanıyorum. Doluluk oranlarımızın, geçen yıla göre yüzde 8 üzerindeyiz. Suriye’deki problemler çözülürse Türkiye’nin turizm gelirlerinin daha hızlı artacağını umuyoruz. Ülkemizin turizm geleceği çok parlak. Artık dünyada Türkiye güvenilir, tatile gidilebilir bir ülke olarak görülüyor.” dedi. Karakan, bakanlık belgeli otellerin belirli zamanlarda denetlendiğini. çalışanların kaldığı yerlerin sürekli iyileştirildiğini belirtti.

Vali Demir de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çok değişik bir sistemle teftiş ve denetleme yaptığını belirterek, kendisinin de dört yıl İçişleri Bakanlığı’nda iç müfettiş olarak çalıştığını söyledi: “Bu çok alışık olmadığımız bir sistem. Teftiş haberli ve ayrıca bilgilendirmeli. Tamamen birlikte yapılan çalışmaları iyileştirmeye, rehberliğe, var olan eksiklikleri gidermeye yönelik. Geçen yıl Denizlimiz'de özellikle inşaat ve madencilik sektörlerinde de bu denetlemeler yapıldı.” Turizmin Denizli var olduğundan beri ana sektörlerinden birisi olduğunu vurgulayan Demir, “Öncelikle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olan Pamukkale ve onun etrafında oluşan yapılanma, daha sonra antik kentler ve ilimizin her yöresinde farklı özelliklere sahip turizm imkanlarıyla daha gelişerek ileriye gidiyor. Bu haliyle Denizli, elinde olan kaynaklara göre bu kadarla yetinmesi mümkün olmayan bir kent. Denizli’de daha çok Pamukkale ve Hierapolis bilinir ama her tarafında 19 tane antik kent var. Yaklaşık 700 civarında sivil mimariyi de dahil ettiğinizde, tescilli kültür ve tabiat varlığı çok sayıda.” şeklinde konuştu.

'DENİZLİ SAĞLIK TURİZMİNDE MODEL OLACAK'


Son yıllarda Karahayıt bölgesinde şehir dönüşümü ve ona dayalı sağlık turizm şehri oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar olduğunu anlatan Vali Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’ye sağlık turizminde model olabilecek bir yapı, yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Bununla ilgili mevzuat konusunda, Sağlık Bakanlığı ile yönetmelik çalışmalarında önemli mesafeler katedildi. Özellikle TOKİ tarafından yapılan kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi bir aşama katedildi. İkinci etap bu yıl sonunda tamamlanacak. Onun dışında özellikle kür merkezleri ve otellerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Üniversitemiz, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ve hastanesini Pamukkale’de yapacak. Kent merkezinde, özellikle yeni turizm işletme belgeli otellerimiz açıldı. Son dönemde yeni yatırım yapmayla ilgili çok önemli planlamalar var. Bozdağ Kayak Merkezi'yle ilgili turizm gelişim merkezi kararı, Bakanlar Kurulu tarafından ocak ayında çıktı."

Turizmin emek ve insan yoğunluğu olan bir sektör olduğunu anlatan Demir, ne kadar büyük tesisler yapılırsa yapılsın çalışanları mutlu etmeden verimli olunamayacağını belirterek şunları kaydetti: “Bu denetleme, özellikle çalışma ortamlarının tüm kesimlerin ortak kararlarıyla iyileştirilmesinde son derece önemli. Oradaki aksaklıklar, yapacağınız binaları ve altyapıları anlamsız hale getirebilir.”

Sunumların ardından bakanlık müfettişleri denetimlere başladı.