Denizli'de bir süredir Denizli Büyükşehir Belediyesi'yle güzergah konusunda anlaşamayan minibüs esnafı bugünden itibaren Kıbrıs Şehitler Caddesi'ne ve Yeniyol'a giremeyecek. Denizli Büyükşehir Belediyesi, 27 Mart’ta yeniden şekillendirdiği minibüs güzergahlarını uygulamaya koydu. Zabıta ekipleri, Fakülte-Çamlık ve Tekköy minibüslerini değişiklik nedeniyle bu caddelere sokmadı. Minibüs esnafı ise, vatandaşın ulaşım mağduriyetinin yanı sıra önceden iki ayrı güzergah üzerinden hizmet verirken tek güzergaha düştüklerini, onlarca aracın çalışamadığını söyledi. Belediyeden olumlu bir güzergah beklerken böyle bir tabloyla karşılaştıklarını belirten Fakülte-Çamlık Durak Başkanı Bekir Özen, “Tek amacımız belediye ile sıkıntısız bir şekilde çalışmak evimize ekmek götürmekti. İsteğimiz belediyenin bu durumu tekrar gözden geçirerek, düzeltmesi” dedi. 


Minibüslerle ilgili bu duruma nasıl gelindi?
Uzun zamandır gündemde olan minibüs güzergah konusunda bugüne nasıl gelindi?
Denizli Belediyesi’nin 2012 yılında yapmış olduğu minibüs güzergâh değişikli ile minibüs esnafının 2. Ticari Yol, Atatürk Caddesi’nin üst kısmı ve İstiklal Caddesi başta olmak üzere bazı yerlere girişi yasaklanmış yeni bir rota çizilmişti. 
Bu durum sonrası minibüs esnafı Denizli’nin bugüne kadar görmediği bir eyleme imza atmıştı. Delikliçınar Meydanı’na yüzlerce minibüsleriyle gelen esnaf, kontak kapamış ve alanı işgal etmişti. Uzun görüşmeler sonrası eylemlerine son veren minibüs esnafı, duraklarına geri dönmüştü. Sonrasında ise duraklar, Denizli Belediyesi’nin çizdiği güzergaha uymuş ancak İncilipınar-Pamukkale Üniversitesi, Fakülte Çamlık, Tekkeköy ve 1200 Evler durakları, güzergah değişikliğinin iptali gerekçesiyle hukuk mücadelesi başlatmıştı. Seçimler öncesinde sonuçlanan mahkemede minibüs esnafı 2012 yılında önceki güzergahlarına yargı kararını öne sürerek geçmişti. 

Belediyenin çizdiği güzergah 
Seçimler öncesi yaşanan bu durum o dönemin Denizli Belediyesi yönetimi ile minibüsçüler arasında büyük bir gerilim yaşanmasına neden olmuştu. Denizli Belediyesi de, mahkemenin ortaya koyduğu gerekçelere uyarak 27 Mart’ta 4 durağın minibüs güzergahlarını tekrar değiştirecek farklı bir rotayı duraklara göndermişti. Ancak bu yeni güzergah, minibüs esnafının yolcu potansiyelini oldukça düşürecek İncilipınar ve Yeniyol gibi ana arterlere giriş yasağı konuluyordu. Bu durum iki güzergah çalışan Fakülte-Çamlık’ı sadece Tugay güzergahına, Tekköy’ü ise Eski yola koyarak tek güzergaha düşürüyordu. 

“Geri adım geldi” 
Seçimler sonrası 4 durağın temsilcileri, belediye ile sıkıntıyı aşmak ve problemleri çözmek için Denizli Büyükşehir yönetimi ile konu hakkında görüşmeler yapmaya başladı. Görüşmeler sonrası 4 durakta mahkeme kararını uygulamaktan vazgeçerek, seçimler öncesi belediyenin 2012 yılında çizdiği güzergaha geri döndü. Ancak Büyükşehir Belediyesi yine de 27 Mart’ta belirlenen güzergahları uygulamaya dün itibariyle devreye soktu. Zabıta ekipleri Kıbrısşehitler ve Yeniyol’a minibüsleri sokmadı. Uymaları gereken güzergahlara yönlendirdi. 


“Mahvolduk”
Fakülte Çamlık Durak Başkanı Bekir Özen, minibüsçü esnafı olarak gerilim, tartışma istemediklerini sadece ekmek paralarının peşinde olduklarını belirterek, “Bizde toplu taşıma yaparak ulaşım hizmeti sunuyoruz. Amacımız evimize ekmek götürmek. Artık Büyükşehir Belediyesi ile gerilim ve tartışmadan uzak olarak birlikte bir ulaşım hizmeti vermek amacıyla 4 durak olarak belediye ile istişare içine girdik. Bizden iyi niyetimizi göstermemizi ve başta 2. Ticari yoldan çıkmamızı istediler. Biz olumlu bur yaklaşım göstererek iyi niyetle 26 Mayıs tarihinde belediyenin 2012 yılında sunduğu güzergaha dönüş yaptık. Belediyeden bir jest bekliyorduk ki, 27 Mart’ta uygulamaya sokulan güzergahı dün itibariyle Zabıta eşliğinde uygulamaya soktular. Ana arterimiz Kıbrısşehitlere artık giremeyeceğiz. Bu nedenle tek güzergaha düştük. Sonuç olarak 73 minibüsümüzden 36’sı hiç çalışamadı. Tekköy’de aynı durumda. Bir gün yarımız diğer gün yarımız çalışmak durumundayız. Borçluyuz, vergi, Bağkur ödemelerimiz var. Bunları yapamayız, evimize ekmek götüremeyezi. Birde durağımızda çalışan yaklaşık 80 şoförün artık işinden olacak. Buda çok üzücü. Bizim belediyeden istediğimiz sorunun iyi niyetli olarak, karşılıklı diyalogla çözülmesi” dedi. 

“Mahkeme kararına uyduk”
27 Mart’ta karar alınan minibüs güzergah değişikliklerini uygulama koyduklarını belirten Denizli Büyükşehir Ulaşım daire Başkanı Niyazi Türlü, “Duraklar güzergahlarla ilgili Belediyeyi mahkemeye verdi. Bizde mahkemeden çıkan sonuca göre, yargının öne koyduğu durumlara uyarak yeni bir güzergah belirledik. Bu güzergahlar ilgili duraklara iletildi. Bugünde bu uygulamaya konuldu. Toplu ulaşımı en iyi şekilde planladık. Burada vatandaş mağduriyeti söz konusu değil. Toplu ulaşımda otobüslerde çok iyi bir planlamayla çalışıyor, Denizli halkına hizmet veriyor. Minibüs esnafımız belirtilen güzergah da çalışacak, onlar içinde bir mağduriyet yok. Düzenleme ayrıca şehiriçis ulaşıma ciddi bir  düzen getirecek. Herkes isteği yerden geçmesi, mümkün değil” dedi.