Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan bir veli, ilçe merkezinde bir okulda öğrenim gören öğrencisinin sınavının kopya çektiği gerekçesi ile iptali üzerine başlattığı hukuk savaşından zaferle çıktı. Önce yerel mahkemede hakkını arayan ardından Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurul’da görülen dava sonucu Nazilli Turan İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencisi B.N.A. isimli öğrencinin kopya çektiği gerekçesi ile ‘0’ olan notu mahkeme kararıyla düzeltildi. 
Yeni sisteme göre aynı sınıfta sınava giren öğrencilerin aynı yanlışı yapmaları halinde bilgisayar tarafından ikili kopya muamelesi görerek puanının sıfır olarak değerlendirildiğini ve bu uygulamayı haksız bulduğunu belirten B.N.A. isimli öğrencinin velisi Rabia İmren Esenkova, şöyle konuştu: “Çocuğumun katılmış olduğu ortaöğretime geçiş Fen Teknoloji dersinde ikili kopya çektiği iddiası ile sıfır puan olarak değerlendirilmiş. Sınav sonucunu görünce çok şaşırdım. Çocuğumla görüştüm. Kesinlikle kopya çekmediğini belirtti. Durumu öğrenince kendisinin morali çok bozuldu. Bunun üzerine konuyu araştırdım ve hakkımı aramak üzere önce yerel mahkemeye ve Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik Eğitim Teknolojileri Genel Müdürülüğü’ne başvurdum. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurul’da verilen karar sonucu çocuğumun sıfır yazılan notunu değiştirilerek almış olduğu gerçek not yazıldı.” 
Kararın ardından hem kendisinin hem de öğrencisinin moralinin düzeldiğini belirten Rabia İmren Esenkova, kendi kızının durumuna düşen çok sayıda öğrenci bulunduğunu belirterek mağdur olduğunu düşünen velilerin hakkını aramasını tavsiye etti.
Mahkeme Başkanı Esat Toklu ve Üyeler Elmas Mucukgil ve Özden Tabek imzası ile oy birliği ile yürütmenin durdurulmasına yönelik verilen kararda şöyle denildi: “Sınav evraklarının sınav merkezlerine ulaştırılmasından başlayarak sınava girecek olanların üstünün aranması, yasak olan eşyaların sınav merkezlerine sokulmasına izin verilmemesi ve sınav esnasında kopya çekilmesine müsaade edilmemesi gibi hususlarda idarenin önlem alma yetkisi adil, eşit şartlarda tamamlanması konusunda sorumluluğunun bulunduğu dikkate alındığında, sınava giren öğrencilerin yaşları da göz önünde bulundurulduğunda, istatistiki verilerle varılan sonuçlardan ziyade kopya çekme fiilini sınav salonunda bulunan sınav gözlemcileri tarafından veya varsa kamera ile tespit edilmesinin, dolayısıyla ikili/toplu kopya çekmek/vermek gibi eylemlerin sınav bittikten sonra sınav kağıtlarının incelenmesi sonucu elde edilen istatistiki verilere göre değil sınav esnasındaki kesin, hukuken kabul edilebilir tespitlere dayanması halinde davalı idarece işlem tesisi için esas alınmasının hukuki güvenlik ilkesinin bir gereği olduğu sonucuna varılmıştır.” 
Nazilli Turan İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi B.N.A. isimli öğrencinin velisi Rabia İmren Esenkova’nın itirazı 2577 sayılı yasanın 27. maddesi uyarınca mahkeme heyeti tarafından oy birliğiyle kabul edilerek öğrencinin sınav puanı düzeltildi.