AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel kurulunda anayasa değişiklik teklifinin birinci tur görüşmelerinde 1’nci ve 2’nci maddelerin ayrı ayrı görüşüldüğünü ve ardından yapılan gizli oylama sonucu maddelerin kabul edildiğini söyledi. 

Kabul edilen maddelere ilişkin bilgiler aktaran Milletvekili Şahin Tin; “TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa’da öngörülen değişiklik teklifinin birinci tur görüşmeleri yapılıyor. Buna göre 1’nci ve 2’nci maddenin görüşmeleri tamamlandı ve yapılan gizli oylama sonucu 1’nci madde 347 oyla 2’nci madde de 343 oyla kabul edildi” dedi. 

YARGI BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLACAK

Genel kurulda yapılan görüşmelerin ardından gizli oylama sonucu kabul edilen 1’nci maddeye ilişkin bilgiler aktaran Milletvekili Şahin Tin; “Gizli oylama sonucu 347 oyla kabul edilen Anayasa değişiklik teklifinin 1’nci maddesine göre önceden “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” şeklinde olan Anayasanın 9’ncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir. Kabul edilen 1’nci maddeye göre de Anayasa’nın 9’ncu maddesi “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” şeklinde değiştirilmektedir. Böylelikle yargı yetkisini elinde bulunduran mahkemeler bağımsızlıkilkesi gibi tarafsızlık ilkesini de tescil etmiş ve buna göre milletimize hizmet verecektir” dedi.

MİLLETVEKİLİ SAYISI 600’E ÇIKARILIYOR

Teklifin 2’nci maddesinin milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmasını öngördüğünü aktaran Milletvekili Şahin Tin; “Gizli oylama sonucu 343 oyla kabul edilen Anayasa değişiklik teklifinin 2’nci maddesine göre önceden “Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen beşyüzelli milletvekilinden oluşur” şeklinde olan Anayasanın 75’nci maddesinde “beşyüzelli” ibaresi “altıyüz” şeklinde değiştirilmiştir. Kabul edilen 2’nci maddeye göre de Anayasa’nın 75’nci maddesi “Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen altıyüz milletvekilinden oluşur” şeklinde değiştirilmektedir. Bu yapılan değişiklikle demokrasimiz daha da güçleniyor ve milli iradenin egemenliği daha da artırılıyor. Millet iradesi güvence altına alınıyor” dedi.