İki yıl önce yapılan anayasa değişikliği referandumu sürecinde ülkücülerin "evet" oyu kullanacağını söylediği için Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal’a hakaret eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, hapis ve tazminat cezasına mahkûm edildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal, referandum sürecinde MHP Genel Merkezi yöneticilerinin, partiyi CHP'nin çizgisine getirdiğini öne sürmüştü. Parti tabanının en az yüzde 50'sinin referandumda "evet" oyu kullanacağını ve en az yüzde 55 "evet" oyu çıkacağını açıklaması, MHP yöneticilerinin tepkisine sebep olmuştu. Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, aynı zamanda üniversiteden arkadaşı olan Ünal’a bir basın açıklamasıyla hakaret ederek çeşitli ithamlarda bulunmuştu. MHP, Türk milliyetçiliği ve demokrasi konularında birçok makalesi bulunan Prof. Dr. Ünal hakkında "AKP’li akademisyen bozması", "Sözde aydınların üşüştüğü bazı düşünce topluluklarının ayakçı üyesi", "Çirkin zat", "Ülkeye ihanet projesinin taşeronu", "Piyasaya yeni düşen acemi çığırtkan" ve "Gevşek vida" şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Mehmet Ali Ünal, 2010 yılında Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde kendisine hakaret ettiği iddiasıyla Edip Semih Yalçın hakkında dava açtı. Yalçın, avukatı aracılığıyla verdiği ifadede, referandumda parti tabanının "evet" oyu kullanacağını söyleyen Ünal’ın açıklamalarının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve kendisinin üzüldüğünü belirterek, bu sözlerin tesiri altında kızgınlıkla parti adına açıklama yaptığını belirtti. Mahkeme, basın yoluyla Prof. Dr. Ünal’a söylenen sözleri hakaret kabul ederek, TCK’nin 125. maddesi gereği 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Sanığın iyi halinden dolayı ceza altıda bir oranında indirilerek, 11 ay 20 güne düşürüldü. Bu da beş yıllık denetime tâbi tutularak hükmün açıklanması ertelendi. Buna göre Yalçın, beş yıl içinde aynı suçu tekrar işlerse ceza infaz edilecek.

Bu karardan sonra Prof. Dr. Ünal, Denizli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 10 bin liralık manevi tazminat davası da açtı. Yargılama sonunda MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, bin 500 lira tazminata mahkûm edildi. İki yıllık dava sürecini değerlendiren Ünal, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nde okurken arkadaşı olan Yalçın’ın, bir görüş bildirmesi üzerine kendisine hakaret içeren karalayıcı ve tahkir edici açıklamalarına üzüldüğünü söyledi: “Benim kızdığım nokta burası. Tanışan eski iki arkadaştan birinin kalkıp hakaret etmesi, yakışık alır bir şey değil. Beni arayıp sitem edebilirdi. Bunların hiçbirine başvurmadan doğrudan hakaret etmesine alındım. Ben o gün için referandumda ‘evet’ oyu verilmesi görüşündeydim. O da partisinin gereği ‘hayır’ verilmesi görüşündeydi. Olabilir, farklı düşünebilir.”

Tarihçi Prof. Dr. Ünal’ın, “Osmanlı Müesseseleri Tarihi” ve “Osmanlı Tarih Sözlüğü” gibi eserleri bulunuyor.