Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, Türkiye’nin Mısır politikasının Türk ihracatçısını vurmaya başladığını söyledi.
Mısır’da meydana gelen üzücü hadiselerin ülkenin gündemini ciddi biçimde meşgul ettiğini belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, Türk dış politikasına yön verenlerin daha dikkatli olması gerektiğini anlattı. Demokrasi ve demokratik değerlerin herkes için önemli olduğunu kaydeden Ayhan, şöyle konuştu: “Darbeye darbeden başka bir şey denmez. Ancak, bu tespite katılmamız nedeniyle, iktidarın dış politikada saplantılarla hareket ederek ülkemizin ihracatına, lojistiğine ve neticede milli ekonomisine büyük zarar vermesini kabullenmek mümkün değildir. Bakınız son günlerde kamuoyuna yansıtılmayan ne gibi gelişmeler oluyor. İhracatçılarımız için Ortadoğu pazarına açılmada hayati önem arz eden Suriye kapısı kapandıktan sonra Mısır’a Ro Ro seferleri yapılarak Mısır rotası kullanılmak suretiyle ihracatımızın devamına çalışılmış idi. Bu kapsamda biz bu çözümü, şartların getirdiği, istenmeyen ancak pratik bir çözüm olarak gördük”
Hükümetin öncelikli görevinin Türk ekonomisinin menfaatlerini korumak olduğunu anlatan Ayhan, şunları söyledi: “Yaklaşık bir aydır 100 civarında Türk Tır'ı Port Said Limanı'nda beklemekte midir? Bekleyen sadece Tır'lar mıdır? Tır'cılarımız ve konteynerlerdeki mallarımız mahsur kalmış durumda mıdır? Üstüne üstlük bu zamana kadar Suriye krizini Mısır rotası üzerinden aşmaya çalışan Türk ihracatı durmuş vaziyette midir? Bu sorunun çözümü için verilen mücadeleler, ülkemizin imajına ve genel politikasına tahakküm eden saplantılı ve dar görüşlü dış politika nedeniyle sonuç vermemekte midir? Şayet durum yukarıda izah edildiği şekildeyse bu durumun müsebbibi de, sorumlusu da siyasi iktidar ve bu iktidarın dar görüşlü, saplantılı dış politikasıdır. Hükümetin birinci görevi, diğer ülkelerdeki toplumsal ayrılık ve kutuplaşmalarda taraf tutmak değil, Türk ekonomisinin menfaatlerini her yerde korumak olmalıdır. Öte yandan, hükümetin politikasına güvenip Mısır’da yatırım yapmış Türk firmaları milyarlarca milyar dolara varan bu doğrudan yatırımlarının akıbeti hakkında derin kaygı duymaktadır.”