Öğretim üyelerinin meslek odalarında görev almasını engelleyen yeni YÖK kanun taslağına meslek odalarından tepki geldi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Hayri Ün, söz konusu taslağa göre öğretim elemanlarının, meslek odalarının yönetim ve denetim organlarında görev almasının, kanunen olmasa bile fiili olarak engelleneceğini söyledi.

Ün, taslağın 66. maddesinin 8. bendinde, “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim organlarında görev üstlenen öğretim üyeleri, kurumlarından aylıksız izinli sayılırlar.” ifadesini doğru bulmadıklarını belirtti: “Meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim organlarında görev üstlenme, tamamen gönüllülük esasına göre yapılan bir iştir. Bu iş için herhangi bir maaş alınmaz. Dolayısıyla meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim organlarında görev üstlenecek öğretim üyelerinin, herhangi bir ücret almadan bu görevlerini yerine getirmeleri ve kendi ve ailelerinin geçimlerini sağlamaları mümkün değildir. Bu yüzden hiçbir öğretim üyesi, meslek kuruluşlarının yönetim ve denetim organlarında görev üstlenmeyecektir.”

'AVRUPA’DA TEŞVİK, BİZDE ENGELLEME VAR'

Meslek odalarında görev alan kişinin ücretsiz izinli sayılmasının çok ciddi bir haksızlık ve işgücü kaybı olacağını ileri süren İMO Şube Başkanı Ün, şunları kaydetti: "Taslağa göre bu uygulama sadece üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerini kapsamaktadır. Örneğin üniversitelerde mühendis kadrolarında görev yapan meslek üyelerini kapsamamaktadır. Yeni yasa taslağında başka bir sivil toplum kuruluşu (STK), siyasi parti, dernek veya vakıfta görev almanın engellenmesiyle ilgili hiçbir hüküm bulunmazken meslek odaları için getirilecek olması düşündürücüdür. Tüm dünyada kişilerin bulundukları şehre, topluma, hattâ ülkeye farklı alanlarda katkı sağlamaları amacıyla değişik STK’lerde görev almaları teşvik edilmektedir. Avrupa’daki ülkelerde kişiler, birkaç STK’de mutlaka görev almaktadır. Durum böyleyken YÖK Kanunu'nda sadece meslek odalarına dair böyle bir engellemenin getirilmesi, eşitlik ve insanlık hakları açısından da kabul edilemez."

Taslağa göre siyasi partilere üye olmak ve yetkili kurullarında görev almanın önünün açık olduğunu vurgulayan Hayri Ün, “Öğretim üyeleri, siyasi partilerin yetkili kurumlarında görev alabilecektir. Siyasi partilerde çalışma, meslek kuruluşlarına göre daha az mı zaman almaktadır ki böyle bir farklılık söz konusudur? Yeni yasa taslağı, yakın bir zamanda Meclis gündemine gelecektir. Bu aşamaların herhangi birisinde bu engellemenin kaldırılmasını ümit ve talep ediyoruz.” dedi.