Denizli Belediyesi, Türkiye’de ilk kez Geleneksel Sporlar Festivali düzenliyor. Uluslar arası Medeniyetler İttifakı Geleneksel Sporlar Festivali’ne 25 ülkeden 450 sporcu katılacak. 10 Ekim’de başlayacak festivalde ağırlıklı olarak geleneksel Türk Spor Oyunları yer alacak. Festivalde Sumo güreşi gösterileri ve stongman (halatla tır çekme) gösterileri de yapılacak. Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Haziran’da yaptığı Türk Spor Oyunları Kompleksi’nde 10-14 Ekim tarihleri arasında yapılacak Uluslar arası Medeniyetler İttifakı Geleneksel Sporlar Festivali, Denizli Belediyesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Denizli Valiliği, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu işbirliğiyle düzenlenecek. Festivaldeki yarışmalar TRT’den naklen yayınlanacak. Festival kapsamında atlı cirit, matrak, aşırtmalı aba güreşi, kuşak güreşi ve aba güreşi şampiyonaları da yapılacak. Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı’nın da desteklediği festivalin tanıtım toplantısı Denizli Belediyesi Türk Spor Oyunları Kompleksi’nde yapıldı.

Dünyada ses getirecek

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Vali Abdülkadir Demir, Ak Parti Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak’ın da katıldığı toplantıda konuşan Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, 2004 yılından bu yana ilklerin şehri haline getirdikleri Denizli’de bir ilkle daha tanışmanın haklı mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Zolan, “Başbakanımız tarafından açılan Türk Spor Oyunları tesisi Türkiye’de bir ilkti. Atalarımızın ve bu coğrafyada yaşayanların geleneksel spor oyunlarını geleceğe taşımak adına bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. 25 ülkeden 450 sporcu katılacak. Dünyada ses getireceğine inandığımız bir etkinliğe imza atacağız. Bu öyle bir ilk ki; geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan geleneksel Türk sporlarımız dünyada ilk defa bir festival kapsamında görüye çıkacak. Gençlik ve Spor Genel müdürlüğü ve TRT ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz festivalle Denizli Türk Spor Oyunları’nın yeni merkezi haline gelecek. Çocuklarımız ata sporlarını, geleneklerimizi bizzat görerek ve yaparak yaşatacaklardır” dedi.

Gösterilerde yapılacak

Başkan Zolan, daha önce Geleneksel Türk Spor Oyunları Festivali olarak düşünülen organizasyonun Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine Medeniyetler İttifakı Geleneksel Spor Oyunları Festivali olarak düzenlendiğini ve kapsamının genişletildiğini belirtti. Zolan, festivalde altı cirit, rahvan binicilik, gökbörü, matrak, şalvar güreşi, kucak güreşi, aşırtmalı aba güreşi, aba güreşi şampiyonalarının yapılacağını, ayrıca Japon sumo güreşi gösterileri eli halatla tır çekme gösterilerinin izlenebileceğini söyledi.

52 bin lisanslı sporcumuz var

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, organizasyonun çok anlamlı olduğunu belirterek, “Denizli 7 bin 500 yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Bu festivalle günümüzde de medeniyetlerin spor oyunlarına ev sahipliği yapacak. Kentimizde 42 spor branşın da, 52 bin lisanslı sporcumuz, 102 spor kulübümüz var. Önümüzdeki yıllarda belli spor dallarını hedef seçip sporcular yetiştireceğiz” dedi. AK Parti MKYK üyesi ve Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ise, bir hayalin gerçekleşmiş olmasının sevincini yaşadıklarını belirterek, “Bu festival bir başlangıç olacak. Denizli için önemli bir şans ve fırsat. Denizli yine bir ilke imza atacak. Geleneksel Spor oyunları anlamında dünyada bir numara olma şansı yakalayacak” dedi. Toplantıya katılanlar daha sonra festivalin amblemi olarak belirlenen at üstünde cirit atan Denizli horozu maketi önünde fotoğraf çektirdi.