SİVAS (CİHAN)- Sivas'ta 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli’nin müze yapılması talebi, bir gurup sivil toplum kuruluşu tarafından yinelendi.

Sivas’ta, 2 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri sırasında çıkan olaylarda, Madımak Oteli’nde yangın çıkmış ve 37 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olayın 18. yıldönümüne sayılı günler kala Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde bir basın açıklaması yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamada, kamulaştırılarak bilim ve kültür merkezi yapılması için tadilata alınan Madımak Oteli’nin utanç müzesi yapılması fikri yinelendi.

Madımak olaylarının insanlığın yüzkarası olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Hidayet Yıldırım, “Yıllardır ‘Madımak utanç müzesi olsun’ talebimize devleti yönetenlerden, Sivas yerelinden ve medyadan farklı gerekçelerle karşı çıkıldı.” dedi.
Madımak olaylarının unutulmasını isteyenler olduğunu iddia eden Yıldırım, “İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudilere uygulanan gaz odaları, insan yakılan fırınlar nasıl bugün insanlığın ibret yerleri olarak müzeye dönüştürülmüşse aynı duyarlılık ve sorumluluk çerçevesinde Madımak Oteli de müze olmalıdır.” şeklinde konuştu. Madımak Oteli'nin tadilatta olduğunu hatırlatan Yıldırım, otel içinde var olan dokunun bozulduğunu ve izleri kaybettirmeye yönelik biçimsel değişikliğe gidildiğini öne sürdü. Yıldırım, şöyle devam etti:
“Bizim açımızdan Madımak Oteli’nin kütüphane, çiçekçi, böcekçi ya da bir bölümünün anı evi olarak dizayn edilmesi AKP hükümetinin katliamın üstünü örtme ve günü kurtarma gayretinden başka bir şey değildir. Eğer bu konuda sorumlular samimiyseler katliam yapılan yerin utanç müzesi düzenlemesine çevrilirken tasarım konusunda Madımak katliamında yaşamını kaybedenlerin aileleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de söz sahibi olmalıdır. Utanç müzesinin yönetimi, aileler ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından yürütülmelidir. Bu konudaki kararlılığımız ve mücadelemiz artarak devam edecektir.”
Bu arada, basın açıklamasında, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin yanı sıra Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Cahit Albayrak ve KESK'e bağlı sendikaların başkanları da hazır bulundu.
CİHAN