AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, maden kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte madencilik sektöründe bazı önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini, devlet haklarının ve ruhsat devirlerinde alınan bedellerin yeniden düzenlendiğini söyledi.
 
Milletvekili Yüksel, yaptığı açıklamasında şu görüşlerini ifade etti; “Maden kanunun yürürlüğü girmesi ile birlikte madencilik sektörünün yeniden yapılanması çağdaş dünyadaki madencilik uygulamalarına benzer uygulamaların ülkemizde başlatılması temel hedef olarak belirlenmiştir. Bu güne kadar uygulanmayan ancak madencilik sektöründe başarılı bir faaliyet için son derce gerekli olan fizibilite hazırlık dönemi imkânı yeni düzenlemeyle hayata geçirilmiştir. Bu uygulama ile madencilerimiz arama ruhsat süresini çok daha etkili ve verimli bir şekilde kullanabileceklerdir. Artık projeler sıradan bir teknik doküman olmaktan öte, gerçekçi, verimli emniyetli bir maden işletme planlaması ve uygulama projesi olma özelliğine kavuşacaktır. Ruhsat verilirken ruhsat sahibinden alınan teminat uygulaması ve teminat irat işlemi her yıl alınan ruhsat harç uygulaması ve çevre uyum teminatı kaldırılarak bunun yerine ruhsat bedeli uygulaması getirilmiştir. Bununla birlikte en önemli ve riskli olan alan arama döneminde ruhsat bedellerinin düşük tutulmasına azami gayret sarf edilmiştir. Ayrıca işletme ruhsatları için alınacak olan ruhsat bedelinin yüzde 30’luk bölümü ayrı bir hesapta biriktirilerek işletme sonrası maden sahasının rehabilite edilmesi sürecinde kullanılabilecektir” dedi.
 
Maden Ruhsatlarının İptali Zorlaştırıldı.
 Milletvekili Yüksel; “Maden ruhsatları daha önceden kolayca iptal edilebilmekteydi, fakat şimdi yapılan bu düzenlemeyle maden ruhsatlarının iptali zorlaştırılmakta ve idari para cezaları getirilmektedir. Bundan 60 yıl önce yeterli sayıda maden mühendisi bulunmadığından o günkü şartlara göre ihtiyaca binaen oluşturulan fenni yani teknik nezaretçi uygulaması kaldırılmıştır. Sebebi ise bugünkü şartlarda yeterli sayıda maden mühendisinin olması maden işletmelerinin 15 günde bir teknik nezaretçi tarafından incelenmesi yerine 24 saat maden mühendisi gözetiminde faaliyet göstermesinin uygun olacağıdır.
 Yine bununla birlikte yasada yer verilen önemli bir hususta 5 farklı maden arama ruhsat gurubunun bulunmasıdır. Gruplar gözden geçirilmiş ve altıncı ile dördüncü gruplar birleştirilmiştir. Grupları sadeleştirmek, aynı jeolojik ortamda birlikte bulunan farklı maden gruplarının, birlikte aranması ve işletilebilmesine imkân tanınmaktadır. Ülkemizin maden kaynaklarının ve rezervlerin en iyi şekilde kullanılabilmesi son derece önem taşımaktadır. Bu düşünceden hareketle yapılan bu düzenlemenin madencilik alanında önemli ve güçlü bir adım olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.