Önceki yıllarda yaklaşık bir ay sonra açıklanan Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) sonuçları,  bu defa 7 gün gibi rekor bir sürede belli oldu. Sınavda 500 tam puan alan Fatih Aslan, Mert Mestanoğlu, Mehmet Burak Kaya, Ahmet Koçak ve Mustafa Miktad Yıldırım kendi alanlarında zirveye çıktı. Yabancı dillerde ise birinciliği 5 öğrenci paylaştı.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi, (ÖSYM) 23 Haziran’da yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) sonuçlarını 7 gün gibi rekor bir sürede açıkladı. Önceki yıllarda bu süre yaklaşık 1 ayı buluyordu. Sınavda İzmir Fen Lisesi ve Körfez Dershanesi öğrencilerinden Fatih Aslan, 500 tam puan alarak Matematik Fen-1 dalında Türkiye birincisi oldu. Aslan’la İzmir Fen Lisesi ve Körfez Dershanesi’nden sınıf arkadaşı olan Mert Mestanoğlu, Matematik Fen-2 ve Matematik Fen-3 dallarında 500’er tam puan alarak birinciliği elde etti. Özel Adana Final Anadolu Lisesi’nden Mehmet Burak Kaya Matematik Fen-4 alanında zirveye çıktı. Türkçe Sosyal’de Erzurum Özel Aziziye Lisesi’nden Ahmet Koçak 500 tam puan alarak birinci olurken, Türkçe Matematik kategorisinde  İstanbul Galatasaray Lisesi ve FEM Dershanesi öğrencisi Mustafa Miktad Yıldırım 500 tam puanla ilk sırada yer aldı. Dil puanında ise FEM Dershanesi öğrencileri Efe Yasin Akman ile Hümeyra Çolak birinciliğe adını yazdırdı. Bu alanda Çağrı Karabacak, Aslı Aktakke, Oğuzhan Özer zirveyi paylaşan diğer isimler oldu.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bu yıl rekora imza atarak LYS sonuçlarını 7 günde açıkladı. Sonuçlar, önceki yıllarda yaklaşık 1 ay sonra açıklanıyordu. ÖSYM Başkanı Ali Demir, “Hedefimiz öğrencilere tercih için daha fazla süre tanımak.” dedi. Ali Demir’in verdiği bilgilere göre LYS’ye 831 bin 570 aday girdi. Öğrenciler tercihleri 8 ile 18 Temmuz arasında yapacak. Üniversitelerde toplamda 908 bin kontenjan bulunuyor. Bu kontenjanların 492 bin 704’ü lisans, 390 bini ise ön lisans ve 25 bin 400’ü ise özel yetenek bölümlerinden oluşuyor.

MF-1 puan türünde ilk beş, İzmir Fen Lisesi’nden Fatih Aslan, Özel Adana Final Anadolu Lisesi’nden Mehmet Burak Kaya, Fatih Pertevniyal Lisesi’nden Ömer Mert, İzmir Fen Lisesi’nden Doruk Çetin ve İzmir Fen Lisesi’nden Mert Mestanoğlu şeklinde sıralandı. MF-2 puan türünde sırasıyla İzmir Fen Lisesi’nden Mert Mestanoğlu, Bursa A. Osman Sönmez Fen Lisesi’nden Burak Duymaz, Fatih Pertevniyal Lisesi’nden Ömer Mert, Bahçelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nden Eşref Özdemir ve İzmir Fen Lisesi’nden Fatih Aslan ilk 5 sıralamayı paylaştı. MF-3 puan türünde ise İzmir Fen Lisesi’nden Mert Mestanoğlu, Bursa A.Osman Sönmez Fen Lisesi’nden Burak Duymaz, Bahçelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nden Eşref Özdemir, İzmir Fen Lisesi’nden Doruk Çetin, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Gizem Taş ilk 5’te yer aldı.

MF-4 puan türünde de Özel Adana Final Anadolu Lisesi’nden Mehmet Burak Kaya, İzmir Fen Lisesi’nden Fatih Aslan, İzmir Fen Lisesi’nden Mert Mestanoğlu, Fatih Pertevniyal Lisesi’nden Ömer Mert ve İzmir Fen Lisesi’nden Doruk Çetin ilk 5’e girdi. TM-1 ve TM-2 puan türlerinde ise ilk 5 sıralama aynı öğrencilerden oluştu. İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Mustafa Miktad Yıldırım, İstanbul Lisesi’nden Hümeyra Çolak, Özel Aziziye Lisesi’nden Ahmet Koçak, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Çağatay Akkoyun, Özel Yamanlar Anadolu Lisesi’nden Yunus Yasir Çalışkan ilk beş sırayı paylaştı.

TM-3 puan türünde İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Mustafa Miktad Yıldırım, İstanbul Lisesi’nden Hümeyra Çolak, Özel Aziziye Lisesi’nden Ahmet Koçak, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Çağatay Akkoyun ve Özel Yamanlar Anadolu Lisesi’nden Ali Batuhan Sevinç de ilk 5’e girdi. TS-1 puan türünde sırasıyla Özel Aziziye Lisesi’nden Ahmet Koçak, İstanbul Lisesi’nden Hulusi Anıl Sezgen, Özel İstanbul Fatih Anadolu Lisesi’nden Ali Nizamettin Yıldırım, Özel İstanbul Fatih Anadolu Lisesi’nden Orhan Hakkı Tekineş ve İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Mustafa Miktad Yıldırım ilk 5’e girdi. TS-2 puan türünde ise Ahmet Koçak, Hulusi Anıl Sezen, Ali Nizamettin Yıldırım, Mustafa Miktad Yıldırım ve Burak Can Dinleyici sırasıyla ilk 5’i paylaştı.

LYS Dil-1 puan türünde sırasıyla İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Efe Yasin Akman, İstanbul Lisesi’nden Çağrı Karabacak, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nden Asıl Aktakke, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Gizem Taş, TEV Özel İnanç Türkeş Anadolu Lisesi’nden Buse Danişment ilk 5’e girerken Dil-2 puan türünde ilk beş sırasıyla Hümeyra Çolak, Oğuzhan Özer, Efe Yasin Akman, Çağrı Karabacak ve Damla Çay şeklinde oldu. Dil-3 puan türünden de Hümeyra Çolak, Oğuzhan Özer, Efe Yasin Akman, Furkan Savaş ve Damla Çay ilk beşe girdi. Fatih Koleji de ÖSYM verilerine göre  en başarılı ilk 10 aday içerisinde 5 öğrencisi ile 16 dereceye imza attı.

ÖSYM, İl sıralamaları açıklamadı

Ali Demir, il milli eğitim müdürlerinden sürekli itiraz gelmesi sebebiyle bu sene il sıralamaları açıklamadıklarını bildirdi. En başarılı illeri artık açıklamayacaklarını belirten Demir, kararı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile de paylaştıklarını anlattı. Ali Demir, “Sonuçları yetkililerle paylaşacağız. Herkes durumunu gözden geçirecek.” dedi.

Aziziye’nin  gurur tablosuna validen ödül

Erzurum Aziziye Koleji öğrencisi Ahmet Koçak TS-1 ve TS-2 alanında Türkiye birincisi oldu. Koçak, hukuk fakültesi ayrıca ilahiyat okumak istediğini söyledi. Tercihini Fatih Üniversitesi veya Galatasaray’dan yana kullanmak istediğini belirten Koçak, “Bu süreçte okulumun ve ailemin bana çok büyük katkısı oldu. Rehber öğretmenlerimiz bizi sürekli olarak yönlendirdi, bizi motive ettiler. FEM Dershanesi’ndeki öğretmenlerim de yine aynı özenle bize yardım etti.” diye konuştu. Aziziye Eğitim Kurumları Genel Müdürü Kemal Küçükkaya ise, Erzurum’da ilk kez Türkiye birincisi çıktığını ifade etti.

‘Gediz ya da Şifa Üniversitesi’ni düşünüyorum’

     LYS’de MF birincisi olan Körfez Dershanesi ve İzmir Fen Lisesi öğrencisi Fatih Aslan, Gediz Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği okumayı düşündüğünü söyledi. Tıp okumak isterse de Şifa Üniversitesi’ni tercih edebileceğini dile getiren Aslan, sınava nasıl hazırlandığı sorusunu, “Yurtta kalıyordum. Bilgisayar yoktu, televizyon yoktu.” şeklinde cevapladı. MF-2 ve MF-3 birincisi Körfez Dershanesi’nden Mert Mestanoğlu ise başarıyı çok çalışmayla elde ettiğini aktardı. İyi bir üniversiteye yerleşerek eğitimine devam etmeyi istediğini kaydeden Mestanoğlu, tercih anlamında karar vermediğini ancak tıp üzerinde yoğunlaştığını kaydetti. Diş hekimi olan anne Sema Mestanoğlu da, oğlunun çalışmalarının karşılığını aldığını dile getirdi. Çok sevinçli olduğunu belirten Mestanoğlu, “Büyük mutluluk. Her annenin yaşamasını isterim.” diye konuştu. Körfez Yayınları, Türkiye birincisi olan öğrencilerine otomobil hediye edeceklerini bildirdi. İstanbul’daki FEM Dershaneleri’nde yapılan törene ise şehir dışında tatilde olduğu için TM birincisi Mustafa Miktad Yıldırım katılamadı. Üç kardeşten en büyüğü olan Yabancı Dil birincisi Efe Yasin Akman, “Hocalarımızın belirlediği sınav takvimine uydum.”  şeklinde konuştu. Akman, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Bölümü’nü tercih etmek istediğini aktardı.

zaman