Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, zengin kişilerin kullandığı belirtilen bronz kandilin nadir bulunan eserlerden olduğunu söyledi.
Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle antik Laodikya kentinde sürdürülen kazı çalışmalarında üzerinde aşk tanrısı Eros heykelciği olan 1800 yıllık bronz kandil bulundu.
Agoranın güney bölümünde bulunan kandilin nadir bulunan antik eserlerden olduğu belirtildi. Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, bu yıl yürüttükleri kazı çalışmalarında M.S. 2 ve 3'üncü yüzyıla ait önemli veriler elde ettiklerini belirtip, ‘Bu yıl Agora'nın güney kısmında 494 yılındaki depremde yıkılan duvarın üst kısmında ortaya çıkarmış olduğumuz kandiller bulunuyor. Pişmiş topraktan yapılan kandillerin yanı sıra nadir bir bronz kandil de bulduk’ diye konuştu.
    Kazılarda üzerinde Eros heykelciği bulunan 1800 yıllık bronz kandili de gün yüzüne çıkardıklarını ifade eden Prof. Dr. Şimşek, ‘Kazılarda çıkardığımız kandillerin en önemlisi askısıyla sandaletli bir kadın ayağı şeklinde, kapak kısmında oturan bir Eros heykelciğinin yer aldığı bronz kandildir. Bu kandil tipi özellikleri bakımından nadir ortaya çıkartılan eserlerin başında geliyor. Bulunan kandillerde ayak baskısının olduğunu görüyoruz. Bulduğumuz bronz heykel de ise taşıma aparatına kadar her şey var. Çok özel bir kandildir. Kandilin tam bir kadın ayağı şeklinde yapılmış olduğunu görüyoruz. Çok ince işçilik var. Kandilin ucunda da fitil kısmı var’ dedi.
  Kandili orijinal kılan noktanın üzerinde Eros heykelciği bulunması olduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, ‘Eseri orijinal kılan kapak kısmındaki Eros'un heykelciğinin olması. Bu yönüyle şu değerlendirme yapılabilir. 2 veya 3'üncü yüzyıl başlarında değerlendirebileceğimiz bu eser belki de Afrodit ayağı şeklinde düşünülebilir. Oğul Eros'un da heykelciğinin bulunması çok önemlidir. Eserin zinciriyle, askı aparatıyla gün yüzüne çıkarılması ve eserin tüm özellikleriyle bulunmuş olması bizi çok sevindirdi. Laodikya'dan çıkan müthiş eserler bizi her zaman şaşırtıyor. Gelecek günlerde de önemli eserler bulacağımızı ümit ediyorum’ diye konuştu.