Aydın'ın Kuşadası İlçesi Sökem Plajında ölü bir caretta caretta sahile vurdu. Caretta carettayı gören çevre halkı duyarlılık örneği göstererek konuyu Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkililerine bildirdi.

Haberi alarak Sökem Plajına gelen çevreciler, kıyıya vuran caretta caretta cinsi kaplumbağa üzerinde incelemeler yaptı. Kaplumbağanın naylon yiyerek ölmüş olabileceği kanısına varan EKODOSD üyeleri yetişkin bir birey olduğu da tespit edilen 50 kg ağırlığındaki caretta carettanın üzerinde hiç bir yara izi bulunamadı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “2 yıldan bu yana bölgede yapılan Caretta bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yararlı olduğunu düşünüyoruz. Carettalar kıyılarımıza beslenmek amacıyla gelmekte. Carettalar, balıkçıların ağlarına ve paragatlarına takılmaları, sürat motorlarının ve teknelerin çarpması sonucu yaşamlarını yitirmekte. Carettaları tehdit eden en büyük etkenlerden birisi de naylon poşetlerdir. Denize atılan naylon poşetleri ya da benzeri atıkları denizanası sanarak yutan carettalar, sindirim ve boşaltım yolları tıkandığından ölmektedir. Binlerce tatilcinin geldiği plajlarda en çok görülen çöplerden birisi naylon poşetlerdir. Denize uçan bu naylon poşetler carettalardan bir tanesinin ölmesine yol açabilir. Duyarlı vatandaşların plaja naylon poşetle gelenleri uyarması, poşetlerin atılmaması ve denize uçanların sudan çıkarılması bir carettanın hayatını kurtarabilir” dedi.