ADANA (CİHAN)- Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Seyrek, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kronik böbrek yetmezliğinin salgın halinde yayıldığını söyledi.
Türkiye’de yaklaşık 70 bin hemodiyaliz ve periton diyalizi hastasının bulunduğunu dile getiren Seyrek, kronik böbrek hastalığının yüzde 18 ila 20’lik artış hızına işaret etti. Bu rakamın daha da büyümesinin beklendiğine dikkat çeken Seyrek, her 5 kişiden birinde böbrek yetmezliğine doğru gidiş olacağını ifade etti.
Hastalığın böbrek nakliyle tedavisinin sağlandığını hatırlatan Prof.Dr. Neslihan Seyrek, “Ama böbrek nakli oluncaya kadar da kullandığımız yöntem de hemodiyaliz ve periton diyaliz tedavisidir. Kronik böbrek yetmezliğinde ağırlıklı olarak hemodiyaliz cihazlarını kullanıyoruz. Hastaların tedavisinde bu makinelerin ileri teknolojik özelliklere sahip olması çok önemlidir.” dedi.

NEDENİ DİYABET VE HİPERTANSİYON
Böbrek yetmezliğinin birinci nedeninin diyabet arkasında hipertansiyonun geldiğini vurgulayan Seyrek, Akdeniz Bölgesinde söz konusu hastalıklara sık rastlandığını belirtti. Kronik böbrek yetmezliğinden korunmak için kişilerin mutlaka kan basınçlarını ölçmesini isteyen Seyrek, şöyle devam etti: “Kan basıncı 14 ila 90’nın üzerindeyse bu hipertansiyondur. Hipertansiyonun Türkiye’deki oranı yüzde 33’tür. Yani her 3 kişiden biri bu rahatsızlığı taşıyor. Onun için çok önemli bir hastalık. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. Özellikle ailesinde hipertansiyon olan kişiler bu kontrolleri yaptırmalı.”

TUZLU GIDA UYARISI
Hipertansiyonunun önüne geçmek için öncelikle aşırı tuzlu gıdalardan korunmak gerektiğinin altını çizen Seyrek, ülkede bireylerin tuzlu yeme alışkanlığını hatırlattı. Normalde hipertansiyon için maksimum günlük 6 gram tuz önerildiğini aktaran Seyrek, “Ama Türkiye insanların günlük aldıkları ortalama tuz miktarı 18 gramdır. Özellikle ekmekte çok aşırı miktarda tuz var. Bu nedenle hipertansiyondan korunmanın ilk koşulu aşırı tuzdan uzak durmaktır. İkinci husus obezitedir (kilo). Bu hastalıklara karşı yaşam tarzımızda değişiklikler yapacağız. Hipertansiyonun bir diğer nedeni olan sigara ve alkol kullanmayacağız. Haftanın 3–4 günü 40-45 dakika yürüyüş yapacağız. Bu eğitim küçük yaşlardan itibaren verilmeli.” şeklinde konuştu. CİHAN