8 çocuklu ailenin beşinci çocuğu olan Süreyya Kaya, babası Mehmet Sait Kaya’nın yıllar önce memleketinden iş olanağı olmadığı için Denizli’ye göç ettiğini ve inşaat sektöründe çalıştığını belirtti. Kaya, baba mesleği olarak ortaokuldan sonra hayat şartları nedeniyle 15 yaşında ameleliğe başladığını zamanla ustalık, daha sonra da kalfalık yapmaya başladığını söyledi. 

2008 yılından itibaren kendi inşaatlarını yapmaya başladığını Süreyya Kaya İnşaat olarak Denizli'de vatandaşları ev sahibi yapma yönünde çalışmalar yaptığını dile getirdi. Kaya, "Şu ana kadar yapmış olduğumuz 15 inşaat ile yaklaşık 150 daire yapıp sattık. Yaptığımız inşaatlarda kesinlikle banka kredisi kullanmamaya gayret ettik. Az ve helalinden kazanıp, devamlılığı olan bir ticaret yapmayı babamızdan öğrendik. Yaptığımız işin arkasını her zaman takip ediyoruz, kimseyi mağdur durumda bırakmamaya gayret gösteriyoruz.”dedi.

Geçmişte amelelik yaparak bugünlere geldiğinden hiç gocunmadığını ifade eden Kaya, "Alnımızın teri ile bu safhaya gelmemiz aslında bize gurur veriyor. Şu anda Merkezefendi Belediye Meclis üyeliği görevinde de bulunup memleketimizin sorunlarıyla da ilgileniyoruz. Buradaki görevimizle de tüm halkımıza faydalı işler yapma yönünde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.” dedi.