Koruma Şirketler Grubu tarafından, Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kocabaş beldesinde, 20 milyon dolarlık yatırımla klor fabrikası kuruldu. Grubun 63 bin metrekare alana kurulu fabrikası, Kocaeli ve Hatay Kırıkhan’dan sonra üçüncüsü olma özelliğini taşıyor. Koruma Klor Alkali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Kemal Aracı, yeni kurulan fabrikalarında yılda 18 – 20 bin ton civarında klor, 22 – 24 ton arasında kostik soda, 45 bin ton civarında sodyumhipoklarisit (çamaşır suyunun özü), 30 bin ton civarında hidrokloritasit ve 7 bin ton da sıvı klor üretimi yapacaklarını söyledi. Fabrikada 200 kişiye de istihdam sağlayacaklarını belirten Aracı, “2013 yılı sonunda bu sayı arttırılarak, 300 kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Ürettiğimiz malzemeler, ithal ediliyor. Bizim bun üretmemizle Türkiye, yılda 20 milyon lira daha az döviz harcayacaktır. Fabrikamızda son teknoloji kullanılıyor. Klor üretiminde asbest, cıva ve membran sistemleri var. Bizimki membranlı üretim Avrupa bile kademeli olarak bu sisteme geçiyor. Örneğin İngiltere, 2017 yılında geçecek.” dedi.
Denizli her yere yakın
Kimyasal üretim yaptıkları için çok uzaklara taşımanın maliyeti arttırdığını ve taşıma güvenliğini zorlaştırdığını belirten Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Kemal Aracı Denizli’yi çevre illere yakınlığı nedeniyle tercih ettiklerini söyledi. Aracı, “Gurup olarak doğuya ve orta doğuya, güneye hitap etmek için önce Hatay’daki fabrikayı kurduk. Daha sonra Ege ve Akdeniz önemli bir pazar, baktık haritayı açtığımız zaman Denizli konum olarak İzmir’e de Antalya’ya da aynı mesafede. Ayrıca Denizli kendi bir sanayi bölgesi onun için Denizli’yi seçtik. Denizli’yi seçerken geldik tesisi kurak bir yer aradık. Bir takım yerler dolaştıktan sonra Kocabaş’ta eski uygar motorun yerine tesisimizi kurduk” şeklinde konuştu.
Denizli’de yatırım yapmak çok kolay
Denizli’de yapılan tesisin ruhsatlandırma aşamasında il özel idaresinin ve komisyon üyelerinin hızlı bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Aracı, “Yatırımın başlangıcından bugüne kadar biz yatırımcı ve sanayici olarak hep bürokrasiden şikâyet ederiz. Bunda da zaman zaman haklıyızdır. Ama şunu söylemeliyim ben Denizli’nin ruhsatlandırma aşamasında gördüğüm ilgiden çok etkilendim. Bizler resmi dairelere giderken çekiniriz, strese gireriz. Fakat Denizli İl Özel İdaresine gelirken durum öyle değildi. Komisyonun geldiği gün o samimi hava beni çok etkiledi. Ayrıca işlemlerin bu kadar çabuk olması şevkimizi arttırdı” diye konuştu.