Aydın’da geçirdiği talihsiz kazayla sağ ayağını kaybeden 19 yaşındaki Murat Deniz, kopan ayağı ile birlikte ameliyat için İzmir’e getirildi. Dakikalarla yarışılan operasyonda koltuk değnekleri ve protez bacak kullanımından son anda kurtulan Deniz’in kopan ayağı yerine dikildi.
Aydın’da çiftçilik yaparak ailesine katkıda bulunan 19 yaşındaki Murat Deniz, geçen Ağustos ayında tarladan evine dönmek için yola koyuldu. Buharkent Savcılık Köyü güzergahında kullandığı traktöre arkadan çarpan aracın neden olduğu kazada ölümden dönen gencin sağ ayağı bilekten koptu, vücudunun çeşitli yerlerinden ağır yaralandı. Deniz’e ilk müdahale olay yerinde yapıldı. Ardından kopan ayağı ile birlikte İzmir’e özel bir hastaneye getirildi. Deniz, Ortopedi ve Travmatoloji Üst Ekstremite, El ve Mikrocerrahi Prof. Dr. Mustafa Özkan tarafından doğru ve hızlı müdahale ile ne koltuk değneklerine ne de protez bacağa gerek kalınmayan başarılı bir ameliyatla ikinci kez hayata tutundu.

“KOŞABİLİR, ARABA KULLANABİLİR”
Bu tür vakalarda zamanlamanın önemli bir aktör olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Özkan; şunları söyledi: “Uygun koşullarda ve hızlı bir şekilde hasta ve kopan esktremite hastaneye getirildi. Burada en önemlisi vakanın genç olması. Çünkü önünde daha uzun yıllar var, çalışacak, askere gidecek ve evlenecek. Baba olacak. Protez olmadan orijinal ayağı ile hayatına kaldığı yerden devam edebilmesi bu ameliyatın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. Çünkü bizim için burada saatler dakikalar önemli. Ne kadar erken ameliyat yapılırsa başarı şansı o kadar artar. Artık kendisi hiçbir yardımcı alet kullanmadan yürüyecek pozisyonda. Çok kısa süre olmak kaydıyla bress kullanacak. Bu da onun yürüme alışkanlığını kazanabilmesi açısından önemli. İki ay içerisinde de artık yaşantısına kaldığı yerden devam edecek. Artık koşabilir, araba kullanabilir yani günlük ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü aktiviteyi yerine getirebilir. Elinde de aynı şekilde çok belirgin yaralanması mevcuttu. Hem kırık, tendomlarda kopukluk ve sinirlerde kesik vardı. Bunların hepsi mikrocerrahi yöntemle tek teke dikildi ve elini de kullanabilir hale geldi.”

“KAZA ASKER OLMA HAYALİMİ YIKAMADI”
Geçirdiği başarılı operasyonun ardından iki ay sonra hayatına eskisinden çok daha iyi bir şekilde kaldığı yerden devam edeceğini söyleyen Murat Deniz de en büyük hayalinin asker olmak olduğunu ve ne yaşadığı kazanın ne de kopan ayağının hayalinin önüne geçebildiğini anlattı. Kazanın çok ani olduğunu anlatan Deniz, şunları söyledi: "Ayağımın koptuğunu gördüm ancak gerisini hatırlamıyorum. İlk olay anını gördüm ve bayıldım. Çok kötü bir durum. Benim en büyük hayalim asker olmaktır. İnşallah bir yıl sonra bu hayalimi gerçekleştireceğim. Yani bu kaza bile hayalimin önüne geçemedi.” 

“HASTANEDEN TOP OYNAYARAK ÇIKACAĞIZ”
Tedavi süresince oğlunu bir an olsun yalnız bırakmadığını aktaran baba Mustafa Deniz de duygularını şu sözlerle aktardı: “Bizim için yeniden doğmuş gibi oldu. Protez bacak olsaydı çocuğum işe giremeyecekti. Bizler için ve kendisi için zor olacaktı. Büyük bir acı aslında yaşadığımız ama mutluyuz. Hocamız bize, ‘ben ona topa vurdurup öyle göndereceğim’ dedi. Allah'ın izniyle biz de buradan öyle çıkacağız.”