Kurban Bayramı'nda kendine has bir tadı olan müdavimlerinin terkedemediği kelleyi ütenler, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Kestikleri kurbanların kelle ve bacaklarını, yünlerinden temizlenerek ütülmesi için ustalara yada başarılı olan ev hanımlarına başvuran vatandaşlar, unutulmaya yüz tutmuş körük yardımıyla kelle ve bacakları tütsüleyerek üten kelle ütme ustaları, bayram sürecince ustalar gece geç saatlere kadar çalışıyor. Kadınların da kendilerine yardımcı olduğu ütücüler, meraklılarına iş yetiştirmekte zorlanıyor.

Denizli'nin Çameli ilçesinde kellelerin tanesini 8 liradan üten demir ustaları ise ateşte kızdırdığı demirlerle kelleleri dağlayarak, tüylerinden temizliyor. Kelle ütme ustaları, bayramda yoğun bir taleple karşılaştıklarını ve işlere yetişemediklerini söyledi. Bir geleneği yaşatan ustalara, ütme işlerinde eşleri de kendilerine yardımcı oluyor.

Çameli’de kurbanlıklarını kesen vatandaşlar, kelle paçaları yemek haline getirebilmek için tüylerinden temizleme işleminin yapıldığı kelle ütme ustalarına ev hanımları yada Sanayinin yolunu tutuyor. Vatandaşların Çameli Sanayi Sitesindeki demirciler yada tecrübeli ev hanımların önüne getirdiği kelle ve paçalar, ütülmeyi bekliyor.

Kelle ütenlerin ustalarda değil Çameli’de bazı ev hanımlarıda kelle ütürek para kazanıyor kadınlar ise körüklerle alevi harlandırıyor ve kelleyi kıllarından arındırmak için yakma işlemini yapıyor. Kelle ütmenin çok zahmetli olduğu kadar, tadının da bir o kadar lezzetli olduğunu belirten Hanife Teyze “Hem vatandaşın ütme kelle yeme zevkini yaşatıyoruz hem de kurban olan hayvanların kelle ve ayaklarının atılarak günah işlemelerini önlüyoruz.” şeklinde konuştu.